1.350 zonnepanelen op dak ziekenhuis AZ Damiaan in Oostende

Redactie KW

Op het dak van het Oostendse ziekenhuis AZ Damiaan liggen sinds kort 1.350 fotovoltaïsche zonnepanelen.

Dat is maar één van de vele energiebesparende maatregelen waarmee het ziekenhuis van 600 bedden in de kijker loopt. “Het overgrote deel van het dak van het in oktober 2012 geopende ziekenhuis is bedekt met fotovoltaïsche zonnepanelen”, stelt technical manager Christophe Allaert.

“Deze panelen leveren een hoeveelheid elektriciteit die vergelijkbaar is met het elektriciteitsverbruik van 80 tot 100 gezinnen gedurende één jaar. Het ziekenhuis is ook uitgerust met een Boorgat Energie Opslagveld (BEO-veld). Daartoe zitten 140 verticale leidingen 100 meter diep in de grond. Via een gesloten circuit wordt in de zomer koude ontrokken uit de grond. Daardoor warmt die grond op. De warmte zorgt ‘s winters voor extra capaciteit. Zowel de opwekking van warmte als koude leveren een aanzienlijke besparing op. In de toekomst zal de gecombineerde productie van elektriciteit en warmte via de warmtekrachtkoppeling voor nog meer energiebesparing zorgen. De ramen van het ziekenhuis zijn uitgerust met hoogrendementsglas. Al deze energiebesparende maatregelen beteken voor AZ Damiaan een jaarlijkse besparing van 127.000 euro.”

Noodgeneratoren bij dreigend stroomtekort

“Bij een dreigend stroomtekort in ons land zal AZ Damiaan haar noodgeneratoren inzetten. De door de generatoren opgewekte stroom zal ingezet worden op het lokaal transportnet in ons land. Dit is een belangrijke vorm van maatschappelijke dienstverlening die rampscenario’s waarbij gezinnen van het elektriciteitsnet worden losgekoppeld moet voorkomen”, aldus nog Christophe Allaert.

(BVO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.