Zwin Natuur Park bezendert ooievaars en zoekt voor alle vier een naam

© foto DM
Redactie KW

In het Zwin Natuur Park werden voor het tweede opeenvolgende jaar vier ooievaars van een zender voorzien. Hierdoor kunnen de vogels voortdurend gevolgd worden.

“Het gaat om lichte zenders van 25 gram. Dat is minder dan één procent van hun gewicht”, vertelt Ina Dewasch, directeur van het Zwin Natuur Park. “De zenders werken op zonne-energie en geven nauwkeurig de positie van de ooievaars weer waardoor ze dagelijks kunnen gevolgd worden. Vorig jaar werden voor het eerst drie ooievaars uit het Zwin Natuur Park bezenderd: Emily, Reinout en Hadewijch. Emily en Hadewijch overwinterden in het noorden van Marokko. Reinout bleef in Zuid-Spanje. Emily kwam in februari om het leven door elektrocutie in Marokko. Na een afwezigheid van 287 dagen kwam Hadewijch begin juni terug aan in het Zwin. De ooievaar vloog meer dan 2.000 kilometer van haar geboorteplaats. Die resultaten geven een uitstekend zicht op waar de ooievaars overwinteren. Een groot aantal ooievaars verblijft op vuilnisbelten in Spanje. In het kader van de Europese afvalstoffenwetgeving worden deze belten binnenkort gesloten. Daardoor zal de toestand en de omstandigheden van het overwinteringskwartier van de ooievaars grondig veranderen. Met dit onderzoek willen we nagaan welke gevolgen de gewijzigde toestand in Spanje zal hebben op het trekgedrag van onze ooievaars.”

Vogelluchthaven

Het Zwin Natuur Park speelt als internationale luchthaven voor vogels een belangrijke rol als kennis- en expertisecentrum voor vogeltrek. Naast het bezenderen blijft dus ook het ringen van ooievaars belangrijk. Sinds 1965 kregen meer dan 2.000 ooievaars een ring om de poot. Een meerderheid van die ooievaars kreeg minstens één terugmelding. Hoewel ooievaarsringen op afstand kunnen gelezen worden met een verrekijker of teloscoop blijft het een momentopname. Terwijl de vogel met een zender voortdurend kan gevolgd worden.

Namen gezocht

“Net zoals vorig jaar krijgen de ooievaars een naam”, aldus Ina Dewasch. “Het publiek zal zelf kunnen voorstellen hoe de bezenderde ooievaars heten. Suggesties voor hun naam kunnen tot en met 10 juli doorgegeven worden via de www.zwin.be. (DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier