“Zwerfvuil? Je zou er moedeloos van worden, maar we geven niet op”

Langs zijn route in Lo vindt Willy Vranken vooral bierblikjes. (foto KVCL)
Redactie KW

Zwerfvuil is een alomtegenwoordig probleem dat – ondanks tal van sensibiliseringscampagnes, zwerfvuilacties en GAS-boetes – moeilijk in te dijken is. Gelukkig zijn er de ‘Mooimakers’ zoals Willy Vranken uit Lo, die regelmatig een traject uitkammen op zoek naar afval. En het is ongelooflijk wat de mensen allemaal langs de weg durven dumpen, tot een chemisch toilet toe.

Mooimakers zijn personen die zich registreren via de website www.mooimakers.be. Ze claimen een bepaald parcours in hun buurt en engageren zich om dat traject op regelmatige basis uit te kammen op zoek naar zwerfvuil. Willy Vranken uit Lo is nu al 2,5 jaar Mooimaker en wandelt regelmatig een traject van om en bij de 4 kilometer af langs onder meer de Lovaart en enkele landelijke wegen in Lo. Hij komt helaas nooit met lege handen thuis, integendeel.

“Ik vind veel bierblikjes langs mijn route”, zegt Willy Vranken. “Zwerfvuil evolueert volgens mij een klein beetje in de goede richting, maar op mijn traject blijft het stabiel. Blijkbaar blijven een of meerdere personen hun blikken langs de Lovaart en het Slopgat dumpen. Je zou er moedeloos van worden, maar we geven niet op. Hopelijk komt er spoedig statiegeld voor blik en pvc-producten.”

Jaarlijks 120 kg

De buit van Willy op jaarbasis is gigantisch. Elk jaar zamelt hij negen tot twaalf volle zakken PMD bijeen en ongeveer acht zakken zwerfvuil. “Dat komt neer op samen ongeveer 120 kilogram afval“, rekent hij vlug even uit. “En dat op 4 kilometer, hé. Ik tref ook meer en meer grof vuil aan dat in de grachten wordt gedumpt. Onlangs vond ik zowaar een chemisch toilet. En de vissers, ik noem ze ‘vaartkampeerders’, laten ook soms hun rommel achter, zoals etensresten in een plastikzak.”

Hopelijk komt er spoedig statiegeld voor blikken en pvc-producten

Willy Vranken vindt dat de bevolking nog meer moet gesensibiliseerd worden rond het probleem van zwerfvuil. “VVV Lo-Reninge en de infokrant kunnen daar een belangrijke rol in spelen”, zegt de Mooimaker uit Lo. “Ook op school kan misschien meer aandacht aan zwerfvuil worden besteed. Ook mensen motiveren om als ze iemand iets zien wegwerpen hen daarop aan te spreken, kan helpen. Maar dat is uiteraard niet altijd gemakkelijk. Maar als er een gevoel van sociale controle is, zal er hopelijk minder weggeworpen worden en zullen de mensen meer nadenken vooraleer ze iets dumpen. Hoe klein ook. Want ja, ook sigarettenpakjes en -peuken zijn een plaag.”

De milieubewuste Lonaar pleit er ook voor om regelmatig in de infokrant te vermelden wat gratis in het containerpark aangereikt mag worden. “Waarmee ik niet wil zeggen dat het grofvuil langs de weg van de inwoners komt”, zegt Willy. “Ik heb meer het gevoel dat we de vervuilers buiten onze stadsgrenzen moeten zoeken. Wie sluikstorters aan het werk ziet of iets vindt, moet ook zeker aangifte doen bij de politie. Die kan de vervuiler dan beboeten. De politie moet de ernst van zwerfvuil en sluikstorten inzien en er werk van maken om de meldingen op te volgen, alsook de melder te informeren wat er gebeurd is met zijn aangifte. Dat motiveert en geeft volgens mij ook voldoening.”

Duitsland

Willy Vranken en zijn vrouw trekken er ook regelmatig met de mobilhome op uit naar het buitenland. Willy is dus de geknipte persoon om het zwerfvuilprobleem bij ons te vergelijken met andere landen. “Er zijn volgens mij twee uitersten, zo is het in de noordelijk gelegen landen veel netter in vergelijking met het zuiden“, schetst Willy Vranken.

“Duitsland is een voorbeeldland wat zwerfvuil betreft. Daar is er een systeem van consignatie op drank in blik en drank in plastiek flessen van 0,5 euro per stuk. Zij hanteren een automatisch systeem zoals bij ons gekend in Delhaize, waar je bij het terugbrengen van leeggoed een etiket krijgt dat aan de kassa wordt verrekend. Minder bedeelde personen schuimen er ook de vuilnisbakken af op zoek naar toch weggeworpen blik en plastiek om zo iets bij te verdienen. PMD wordt er voor de rest zoals bij ons opgehaald en bijna op iedere hoek van de straat of wijk staan er verschillende containers voor glas, PMD en plastikverpakking. In Nederland is er een ongeveer gelijkaardig systeem en ook daar zijn er duidelijke plaatsen met vuilnisbakken voor verschillende fracties.”

In Spanje een ramp

In Frankrijk is het volgens Willy een beetje zoals bij ons, maar zijn er wel grote verschillen tussen de departementen. “Aan de kust in het zuiden zoals in Nice en Cannes is het heel proper. Maar dicht bij ons, in het noorden van Frankrijk, is er ook nog veel werk aan de winkel”, weet Willy. “Maar het ergste is Spanje. Daar is het erg frustrerend om als Mooimaker op reis te gaan. Aan de kusten doen ze nog een beetje hun best om alles proper te houden, maar het binnenland is een ramp. In de buitenwijken ligt er enorm veel zwerfvuil. Naar verluidt zou de regering het probleem dit jaar aanpakken. Maar het is Spanje, en daar hebben ze heel veel tijd…”

Willy Vranken verliest er alvast de moed niet bij. “Ik blijf doorgaan om onze regio proper te houden, samen met al onze vrienden Mooimakers”, besluit hij.

(KVCL)

De meest opmerkelijke vondsten van Willy

Het spectaculairste wat Willy onlangs op zijn zwerfvuiltocht tegenkwam, was een chemisch toilet. (gf)
Het spectaculairste wat Willy onlangs op zijn zwerfvuiltocht tegenkwam, was een chemisch toilet. (gf)

Een gedumpte plastieken stoel. (gf)
Een gedumpte plastieken stoel. (gf)

Een doos met plastiekzakken vol gemaaid gras. (gf)
Een doos met plastiekzakken vol gemaaid gras. (gf)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier