Zwerfkatjes Gistel trekt aan de alarmbel en doet een oproep: “Laat je kat steriliseren”

Redactie KW

Nu het kittenseizoen in volle gang is, doet de groepering Zwerfkatjes Gistel een duidelijke oproep. “Alstublieft, wie een katje in huis wil halen, gaat beter naar een erkende opvang.” Er is ook een grote nood aan opvanggezinnen en uitzetlocaties.

Vorig jaar in april werd een actieve vrijwilligersgroep uit de grond gestampt, met als doel zwerfkatjes een waardig bestaan te geven en kittens te behoeden van het zwerversbestaan.

In samenwerking met de stad Gistel worden zwerfkatten gevangen en gecontroleerd op een chip. Na controle op aids en leucose worden ze gesteriliseerd of gecastreerd en teruggeplaatst op de vanglocatie.

Ook worden er schuil- en voederplaatsen voorzien. Nu het kittenseizoen in volle gang is, trekt de organisatie aan de alarmbel.

Cijfers

“We vormen een harde kern van twaalf vrijwilligers”, zeggen drijvende krachten Griet en Tine. Ze willen hun achternaam liever niet in de krant. “Het zou niet de eerste keer zijn dat initiatiefnemers van dit soort groepen plots katjes op de stoep gedumpt zien.” De cijfers liegen er niet om: tussen de oprichting en nu passeerden al 113 volwassen katten en 128 kittens de revue.

“Zo kregen we een oproep binnen van iemand bij wie er een doos met katjes in de voortuin werd achtergelaten. Er zijn ook gevallen bekend van mensen die tijdens de lockdown tijd over hadden en een kat in huis haalden, om het dier vervolgens de deur te wijzen wanneer ze weer moesten gaan werken. Nog een voorbeeld: mensen laten hun kat niet steriliseren. En wanneer die plots zwanger is, wordt de kat ergens achtergelaten.”

Oproep

Zwerfkatjes Gistel roept eigenaars op om hun kat ook zéker te laten chippen en die chip ook te laten registreren. “Het grootste probleem zijn de niet-steriele of niet-gecastreerde katten die zich voortplanten. Aansluitend worden nog te veel kittens gratis verhandeld, terwijl dit ten strengste verboden is. Wie een katje in huis wil halen, vragen we contact op te nemen met het Blauwe Kruis van de Kust in Oostende of een andere erkende opvang. In het adoptiegeld zitten alle vaccinaties, sterilisatie/castratie en registratie. Wij werken voornamelijk met het Blauwe Kruis samen om kittens en sociale volwassen katten alsnog een thuis te geven.

Zwerfkatten die pas gecastreerd of gesteriliseerd zijn, blijven even op logement vooraleer ze weer uitgezet worden.”

Opvanggezinnen

“We willen een meerwaarde betekenen voor de zwerfkatjes die extra zorg nodig hebben”, gaan ze door. “Deze extra kosten nemen we voor onze rekening. Gelukkig kunnen we ons hiervoor beroepen op bijdragen via spaarpotjes bij lokale handelaars. Voor zware medische kosten konden we ook al rekenen op de steun van vzw Azura. Wie ons financieel wil steunen kan dat op het rekeningnummer BE49 9733 8929 3871. Voedsel krijgen we van de vele dierenvrienden.”

Zwerfkatjes Gistel ondersteunt ook de oproep van het Blauwe Kruis naar opvanggezinnen voor kittens of zwangere katten. “We gaan ook op zoek naar mensen met een grote tuin of manège voor wilde katten, die niet opnieuw kunnen uitgezet worden op de plaats waar ze werden gevonden. Daar hebben ze even tijd om te wennen aan hun nieuwe omgeving. Een winddichte plek, zoals een loods, schuur, garage of tuinhuis is vereist alsook elke dag voeding en water.” (TVA)

Het melden van zwerfkatten kan bij de Gistelse milieudienst op 059 27 02 21 of zwerfkatten@gistel.be. Zwerfkatjes Gistel is bereikbaar via hun Facebookpagina

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier