Zwemmen in Coupure tijdelijk verboden wegens blauwalgen

Er mag tijdelijk niet meer gezwommen worden in de Coupure.
Jan Van Maele
Jan Van Maele Medewerker KW

Zwemmen in de afgebakende zone in de Coupure is tijdelijk verboden door de aanwezigheid van blauwalgen. De redders stelden vandaag in de late namiddag een drijflaag vast. De aanwezige zwemmers moesten onmiddellijk het water verlaten.

Het stadslabo kwam meteen ter plaatse en deed de eerste vaststellingen. Daaruit bleek dat er, ondanks de maatregelen die de stad nam onder meer door het plaatsen van een ultrasoon toestel, een minieme hoeveelheid blauwalgen aanwezig waren.

De oorzaak voor de groei van blauwalg ligt in de aanhoudende hoge temperaturen tijdens de afgelopen hittegolf. De watertemperatuur in de Coupure was intussen opgeklommen tot 25 à 26 graden.

Reserveren om te zonnebaden

Schepen van Sport Franky Demon: “Volgens de procedure stelden we meteen een zwemverbod in. Van zodra de drijflaag verdwenen is, volgt een nieuwe staalname om microcystines te bepalen. Als die waarden onder de norm blijven, kunnen we de zwemzone opnieuw openstellen.”

“Hopelijk kan dat al in de loop van volgende week gebeuren. Wie enkel wenst te zonnebaden, kan wel nog steeds dagelijks tussen 13 en 20 uur op het ponton terecht, mits reservatie vooraf op www.brugge.be.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier