Zeven paarden in beslag genomen bij paardenfokker uit Brugge

© (Foto TL)
Redactie KW

De politie liet vrijdag zeven paarden – twee merries en zeven piepjonge veulens – in beslag nemen bij een paardenfokker in Brugge. De dieren leefden er in erbarmelijke toestanden. “Weinig of geen eten en veel te weinig plaats”, klinkt het.

Overvolle stallen met zo’n zestig paarden. Allemaal graatmager, mensenschuw, vaak met wonden en in hun eigen uitwerpselen. De politie, de dienst Dierenwelzijn en de mensen van The Old Horses Lodge konden vrijdag niet geloven wat ze precies aantroffen bij een paardenhandelaar in Brugge. Uiteindelijk werden vijf veulens en twee merries meegenomen. Zij waren er het ergst aan toe en hadden dringende verzorging nodig.

De politie trommelde The Old Horses Lodge op om de paarden op te halen. Dat is een asiel voor verwaarloosde paarden. Verantwoordelijke Marina Tondeleir was danig onder de indruk van wat ze in Brugge aantrof. “We bestaan al sinds 1971 en doen inbeslagnames sinds 2004. Maar dit was absoluut één van de ergste zaken die we al gezien hebben. Dit tartte gewoon alle verbeelding. Het was echt de hel op aarde voor paarden.”

Op de oprit van het erf lagen bovendien twee paarden dood. En ook in de stallen werden een dode merrie en een overleden veulen aangetroffen. “Het was pure miserie. Alle paarden stonden ook veel te mager en waren vuil. Ze stonden allemaal in heel kleine stallen. Ons hart bloedde omdat we niet alle paarden mee konden nemen. Maar de andere verkeerden – ondanks de erbarmelijke omstandigheden – niet in levensgevaar”, aldus Marina.

Bij de Brugse politie – waar men onlangs een dierenpolitie oprichtte voor dergelijke gevallen – bevestigt men de inval en inbeslagname. Maar omdat de zaak momenteel volop in onderzoek zit, wil men over de omstandigheden en de precieze locatie niets meer kwijt. “Alle dringende maatregelen voor de bescherming van de dieren werden genomen”, zegt woordvoerster Lien Depoorter. “Er werd een proces-verbaal opgesteld en de vergunningen worden nagegaan. Bovendien werd ook de inspecteur van dierenwelzijn ingeschakeld. Dit dossier wordt dus integraal en op elk niveau aangepakt. Onze dierenpolitie zal dit verder onderzoeken.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier