Zeevonk zorgt voor prachtige beelden

© (Foto LC)
Redactie KW

Het natuurfenomeen zeevonk dat de jongste nachten te zien was in Nederland en aan de west- en middenkust heeft heel wat natuurliefhebbers wakker gehouden. Vooral in de nacht van dinsdag op woensdag zorgde zeevonk voor prachtige beelden en liet het zeewater als het ware blauw oplichten.

Eenvoudig uitgelegd is zeevonk eigenlijk algen die een blauw licht weergeven in het donker. Zeevonk is regelmatig te zien in deze periode van het jaar, tussen halfweg mei en begin juli, maar was eerder dit jaar al te zien, eind april, aan de Westkust, onder meer in Koksijde en Oostduinkerke. Dat komt volgens bioloog Jan Seys omdat het zeewater vroeger was opgewarmd en er veel zon en voldoende voedsel was. Deze algen planten zich razendsnel voort en zijn door het grote aantal in staat om blauw licht af te geven in het duister doordat een chemische reactie ontstaat in het bewegend water

Dat is meteen ook de reden da zeevonk vooral te zien is bij het kabbelend strandwater. De blauwe schijn is overdag niet te zien, maar dan is het wel mogelijk dat het water zalmroze kleurt. Zeevonk wordt ondergebracht onder de pantserwieren en het is nog steeds niet echt geweten of het planten of dieren zijn. Op zich is zwemmen in de bloei van zeevonk niet gevaarlijk, maar doordat het ammoniak kan bevatten kan er na afloop wel huidirritatie ontstaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier