Witte huisvuilzakken verdwijnen vanaf april 2021 in Poperinge

Schepen Kris Notebaert en burgemeester Christof Dejaegher tonen de restafvalcontainers die vanaf volgend jaar de witte huisvuilzakken zullen vervangen. © MD
Redactie KW

Als laatste gemeente in de regio schaft Poperinge vanaf 1 april 2021 de ‘witte vuilniszak’ af. Er wordt overgestapt naar restafvalcontainers. De stad staat achter het principe van ‘de vervuiler betaalt’: je betaalt per aangeboden kilogram in een container in plaats van per zak. Wie goed sorteert, kan zo heel wat euro’s besparen.

“Verder zijn er ook heel wat praktische voordelen aan een ophaling in containers: geen stukgescheurde, open gebeten of rondgewaaide zakken meer. Containers lekken of scheuren niet, en de geurhinder is zeer beperkt”, zegt de bevoegde schepen Kris Notebaert (CD&V).

De standaardcontainer heeft een volume van 140 liter en neemt niet meer grondoppervlak in dan de huidige grote restafvalzak. Voor gezinnen zal 1 kg restafval 0,20 euro kosten. Ze hoeven niet te betalen per aanbieding, en ook niet per container, maar met een bedrag dat je vooraf aanzuivert, zoals nu ook met het recyclagepark en de gft-ophaling het geval is.

Per ophaling gaat dan een bedrag van de diftarrekening, afhankelijk van het aantal aangeboden kilo’s restafval. Er wordt geen waarborg voor de container gevraagd, noch hoeven bewoners die aan te kopen.

Kleine restafvalzakjes

Ook bedrijven zullen vrijblijvend gebruik kunnen maken van de restafvalcontainers. Zij betalen bovenop het tarief per kg ook nog een kleine bijdrage per aanbieding van de container, namelijk 1 euro voor de kleine containers (40 liter – 140 liter – 240 liter), en 4 euro voor een grote container (1.100 liter). Dat is nodig om te voldoen aan de wettelijke verplichting dat bedrijfsafval enkel kostendekkend door het stadsbestuur opgehaald mag worden.

“De stad zal, vanaf 1 april, nog nieuwe, grijze kleine restafvalzakjes van 30 liter voorzien, tegen 11 euro voor een rol van 10 zakjes. Uiteraard wil de stad iedereen stimuleren om gebruik te maken van de containers. De bestaande witte zakken kunnen nog aangeboden worden tot 31 augustus 2021”, aldus burgemeester Christof Dejaegher (CD&V).

Gft en P+MD

Het stadsbestuur raadt aan om ook nauwgezet een groente-, fruit- en tuinafvalcontainer te gebruiken, zodat gft niet in je restafvalcontainer terechtkomt: gft kost de Poperingenaar maar 0,05 euro per kg.

Bovendien komt volgend jaar de P+MD naar Poperinge: alle plastic verpakkingen, waaronder ook yoghurtpotjes en botervlootjes, mogen vanaf 1 april 2021 in de blauwe zak. Dat zal ook ervoor zorgen dat de hoeveelheid restafval in de restafvalcontainer minder zal zijn. Een PMD-zak kost slechts 0,15 euro per zak. Het loont dus zeker om goed te sorteren.

Keuze tussen drie containers

In november krijgt ieder gezin van IVVO een brief met de uitnodiging om het formaat container te kiezen: 40 liter (draagemmer), 140 of 240 liter (rolcontainers). De prijs per aangeboden kilogram blijft gelijk ongeacht het formaat van de container. Op diverse locaties in Poperinge zullen bewoners de verschillende formaten containers kunnen bekijken.

Syndici van appartementsgebouwen kunnen – vrijblijvend – bij IVVO grotere containers (770 liter – 1.100 liter) bestellen voor gezamenlijk gebruik door de appartementsbewoners.

Voorlopig zijn de restafvalzakken nog tot in maart 2021 te koop tegen de huidige prijs. Het stadsbestuur raadt aan om enkel nog een nieuwe rol te kopen indien nodig. Want vanaf 1 april 2021 start de ophaling met de containers. (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier