Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Lokaal nog kans op sneeuw

Er is donderdag eerst veel bewolking met nevel. Op sommige plaatsen zijn er brede opklaringen, met mogelijk aanvriezende mistbanken. Later wordt het wisselend bewolkt en meestal droog, al kan het lokaal nog wat sneeuwen. Over het westen van het land gaat het in de loop van de dag eerder om buitjes van regen of smeltende sneeuw. De maxima liggen rond -4 graden in de Hoge Ardennen, rond 0 of +1 graad in het centrum en rond +4 graden aan de kust, meldt het KMI.

Maxim Bille
door Maxim Bille

KMI waarschuwt voor gladheid tot donderdagvoormiddag

Code Geel geldt nog tot donderdagvoormiddag 11 uur in alle provincies. Woensdagavond en donderdagvoormiddag zal het opnieuw overal vriezen. Daardoor is er gevaar voor ijsplekken door bevriezing van natte weggedeelten of verharde sneeuw.

Er kan ook aanvriezende mist gevormd worden. Een paar lichte sneeuwbuitjes zijn niet uitgesloten, maar de neerslaghoeveelheden blijven beperkt, luidt het.

In Brugge waarschuwt de politie alvast ook al hun inwoners.

Olaf Verhaeghe
door Olaf Verhaeghe

Terreinwagen gaat aan het slippen en ramt gevel

In Heestert deed zich woensdagochtend in alle vroegte een opmerkelijk verkeersongeval voor. Rond 5.45 uur, nog voor de strooidiensten er gepasseerd waren, ging een zware terreinwagen plots aan het slippen. De wagen kwam uit de richting van Deerlijk en was op weg naar het centrum van de Zwevegemse deelgemeente. De gevel van Marcel en Magda Yserbyt moest na de zware klap gestut worden.

DVZ
© DVZ
Maxim Bille
door Maxim Bille

Kindergemeenteraad in Oostkamp maakt sneeuwpop

Een van de agendapunten van de kindergemeenteraad in Oostkamp was het maken van een reuze sneeuwpop. De pop is wel iets kleiner uitgevallen, zelfs met de hulp van Schepen van Jeugd Sam Vande Caveye.

De sneeuwman krijgt de naam Bart. Voor de officiële inhuldiging werd hij getooid met het tricolore lint van de burgemeester.

(GST)

GST
© GST
Maxim Bille
door Maxim Bille

Schiervelde wordt sneeuwvrij gemaakt

Vrijdagavond ontvangt KSV Roeselare Tubeke, maar dan moet het veld op Schiervelde wel sneeuwvrij zijn. Vrijwilligers worden uitgenodigd om te komen helpen zodat alles speelklaar is voor morgenavond.

Olaf Verhaeghe
door Olaf Verhaeghe

Kortrijk zet nieuwe strooimethode met succes in

"Het preventief strooien of sproeien lukt beter door de betere spreiding van het smeltmiddel met pekelzout en de snellere werking op de sneeuw en het ijs. Het verschil is duidelijk: waar we nu met pekel sproeien, merk je meteen effect op de ondergrond", duidt schepen Axel Weydts van Kortrijk. Meer info over de pekelmethode vind je hier.

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Technisch werkloze tuinaannemer maakt fietspad in Lo sneeuwvrij

Tuinaannemer Filip Mersseman uit Lo is door de hevige sneeuwval momenteel technisch werkloos. Maar dat belette hem niet om de handen uit de mouwen te steken. Hij sprong op zijn kleine tractor en maakte het fietspad langs de Reningesteenweg in Lo sneeuwvrij. De fietsers zullen hem dankbaar zijn.

GF
© GF
Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Kans op aanvriezende mist en lokale sneeuwbuien

Woensdagnamiddag zijn er lokale opklaringen, maar meestal blijft het zwaarbewolkt. Aanvankelijk kan er nog wat lichte sneeuw vallen in het westen en langs de Franse grens, daarna blijft het overal overwegend droog. Dat meldt het KMI. De maxima liggen tussen -3 graden in de Hoge Venen, rond het vriespunt in het centrale deel van het land en +2 graden aan de kust.

Woensdagavond en in de nacht van woensdag op donderdag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt. Een paar lichte lokale sneeuwbuitjes zijn mogelijk, maar meestal blijft het droog. Er is gevaar voor aanvriezende mistbanken, evenals voor ijsplekken en verharde sneeuw op de wegen. De minima schommelen van -2 graden over het westen tot -8 graden in de Hoge Venen.

Donderdag is er eerst kans op aanvriezende mist. Overdag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt. Het is vaak droog, maar een paar lokale sneeuwbuitjes blijven mogelijk. Over het westen van het land gaat het eerder om buitjes van regen of smeltende sneeuw. De maxima komen uit op -4 graden in de Hoge Ardennen, rond 0 of +1 graad in het centrum en +4 graden aan de kust.

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Leerlingen uit Lauwe boetseren trouwtafereel voor juf Sanne

De leerlingen van de Wonderwijzer uit Lauwe hadden geen dagje vrij en koppelden meteen maar het nuttige aan het aangename. Juf Sanne treedt weldra in het huwelijk en dus maakten de leerlingen een leuk trouwtafereel in sneeuw. Er werd voor de gelegenheid ook al een kleine baby bij geplaatst. Een verborgen boodschap?

CLL
© CLL
Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Sneeuwruimer sukkelt in de gracht in Moorslede

In de Scherminkelstraat in Moorslede belandde een sneeuwruimer deze ochtend in de gracht.

Bert Feys
© Bert Feys
Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Kinderen uit Staden maken van de nood een deugd

Enkele kinderen uit Staden konden vanwege de hevige sneeuwval hun school niet bereiken en besloten dan maar een reuzensneeuwman te maken.

AD
© AD
Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Leerlingen van basisschool Wonderwijs in Assebroek tonen zich van hun creatiefste kant

De leerlingen van Wonderwijs, een school voor buitengewoon lager onderwijs type basisaanbod in Assebroek, komen creatieve uit de hoek. Ze maakten gebruik van de sneeuw om enkele opvallende sneeuwmannen te maken én te versieren.

Een dertigtal leerlingen en de klastitularissen werkten mee aan de sneeuwman familie.

JVM
© JVM
Arjan Desante
door Arjan Desante

Tevreden fietsers in Torhout

"Stad Torhout geeft het goede voorbeeld", klinkt het op de Facebookpagina Koning Fiets. "Eerst sneeuw ruimen en dan pekelen. Veel beter dan enkel zout strooien op fietspaden. Zout wordt immers onvoldoende ingereden."

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

HELP! De polaire vortex gijzelt onze vlogger! (video)

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Sneeuw zorgt ook voor opvallende praktische voordelen

Lingerie Ohlala uit Lendelede koppelt het nuttige aan het aangename. Bij hun nieuwste (sneeuw)paspop kan de grootte van de boezem naar eigen welbevinden gemodelleerd worden.

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Twee keer feest voor kinderen van basisschool De Stap uit Lauwe

Voor de kinderen van basisschool De Stap uit Lauwe was het vandaag 2 keer feest. Niet alleen was er geen school dankzij een pedagogische studiedag, maar met zoveel sneeuw konden ze zich ook heerlijk bezighouden.

CLL
© CLL
Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Geen afvalophaling op grondgebied Zedelgem

Wegens de uitzonderlijke weersomstandigheden heeft de directie van IVBO in overleg met de preventieadviseur en de syndicale delegatie beslist om woensdag niet uit te rijden op het grondgebied Zedelgem (alle deelgemeenten).

Er wordt geen inhaling van de ophaling gepland. De volgende ophaling is op woensdag 30/01/2019.

Arjan Desante
door Arjan Desante

Eerste keer sneeuw voor Aiko

In Aartrijke, deelgemeente van Zedelgem, maakt het hondje Aiko voor het eerst kennis met een prachtig sneeuwtapijt. "Hij is er zot van", stelt baasje Vanessa Derous vast.

foto Vanessa Derous
© foto Vanessa Derous
Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

In Ingelmunster zet de gemeente de grote middelen in om de voetpaden sneeuw- en ijsvrij te krijgen

Stef Houthaeve
© Stef Houthaeve
Arjan Desante
door Arjan Desante

Acht centimeter in Roeselare

Het is inmiddels gestopt met sneeuwen, maar uiteraard blijft er wel nog een mooi laagje liggen. En hoe kan je dat beter opmeten dan met een goede, oude lintmeter? In Roeselare houden ze het momenteel op een achttal centimeter.

foto AD
© foto AD
Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Dak basisschool in Gits staat op instorten door sneeuw

Door de sneeuwval van afgelopen nacht staat het dak van de binnenzaal van de basisschool in Gits, afdeling Gitsbergstraat op instorten. De leerlingen zijn geëvacueerd. Lees hier meer.

Arjan Desante
door Arjan Desante

Leerlingen maken sneeuwpop in Torhout

Een enthousiaste klas leerlingen van het tweede jaar secundair onderwijs van de Middenschool Sint-Rembert in Torhout. Sommigen kwamen wat te laat op school door busvertragingen, maar zowat iedereen is op post. Het sneeuwpopje had evenwel artistieker gekund.

foto Johan Sabbe
© foto Johan Sabbe
Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Vrouw zwaargewond na ongeval op N8 in Alveringem

Woensdagmorgen gebeurde een zwaar verkeersongeval op de N8 in Alveringem. Ter hoogte van het kruispunt van de Nieuwe Herberg reden een vrachtwagen en een Citroën Berlingo frontaal op elkaar in. Lees hier meer.

Arjan Desante
door Arjan Desante

Mooi plaatje uit Lichtervelde

Uiteraard levert de sneeuw niet alleen verkeersellende op, maar ook mooie plaatjes. Hier zien we bijvoorbeeld OC De Schouw in Lichtervelde pronken.

foto Kurt Desplenter
© foto Kurt Desplenter
Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Hellende oprit industriepark Ruddervoorde wordt schaatsbaan door ijsvorming

Het was deze morgen zeer moeilijk om het industrieterrein De Leite in Ruddervoorde uit te rijden met vrachtwagens. De ijsvorming na de sneeuw van deze nacht maakte van de hellende oprit van het industriepark naar de Sint-Elooistraat een schaatsbaan waar de vrachtwagens niet op konden rijden. Na een poging met het strooien van zout kwam Garage Den Baes met een rupskraan ter plaatse om de gestrande vrachtwagen op de Sint-Elooistraat te trekken. Het probleem deed zich gisteren ook al voor door de felle sneeuwval kort na 8 uur. (GST)

GS
© GS
Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Verkeersellende door rotondes op rijksweg Lendelede-Izegem

Door de vele rotondes op de rijksweg Lendelede-Izegem schuift het verkeer er amper of niet. Voor een aantal kilometer mag je al gauw een halfuur rekenen.

Arjan Desante
door Arjan Desante

Verkeershinder regio Brugge

Zowel op de E40 (vanaf Oostkamp) als op de E403 (vanaf Torhout) is er momenteel extra verkeershinder door de hevige sneeuwval.

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Niet meer file dan anders, bestuurders passen hun rijstijl aan

Omstreeks 07.30 uur staat er zowat honderd kilometer file op de Vlaamse wegen, een normaal beeld voor een woensdagochtend. Dat is vernomen van het Vlaams Verkeerscentrum. Er zijn amper incidenten, en ook afgelopen nacht was dat al zo. "De meeste bestuurders passen duidelijk hun rijstijl aan", aldus woordvoerder Peter Bruyninckx.

In Oost- en West-Vlaanderen en in Vlaams-Brabant sneeuwt het. Er zijn wel vertragingen, maar grote incidenten zijn er niet. De woordvoerder waarschuwt wel voor gladheid en raadt aan om voldoende extra tijd te rekenen voor verplaatsingen, zeker op de plaatsen waar het sneeuwt.

BELGA
© BELGA
Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Brugse marktkramers ruimen in alle vroegte sneeuw

Ook de regio rond Brugge werd woensdagochtend wakker onder een dik sneeuwtapijt. Heel wat zelfstandigen en vroege vogels begonnen al vroeg met het sneeuw- en ijsvrij maken van hun voetpaden. De stad Brugge riep dinsdag alle inwoners al op om zélf hun voetpaden sneeuwvrij te maken. Elke bewoner is immers verplicht om sneeuw en ijzel voor de eigen woning zelf te verwijderen. Bruggelingen die niet in de mogelijkheid zijn om zelf de sneeuw te ruimen kunnen hiervoor beroep doen op Stad Brugge. "Het gaat vooral om de groep bewoners ouder dan 75 die zelf de sneeuw niet kunnen ruimen en geen beroep kunnen doen op poetshulp, buren, familie of vrienden", zegt schepen van preventie Mathijs Goderis.

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Combinatie van sneeuw en negatieve wegdektemperaturen zorgt voor moeilijk berijdbare wegen

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Sneeuw neemt komende uren af en trekt weg richting zuidwesten

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Sneeuwval hindert busverkeer van De Lijn in West-Vlaanderen

De sneeuwval van de voorbije nacht heeft gevolgen voor de dienstverlening van De Lijn. In delen van West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant kunnen sommige plaatsen niet bediend worden of blijven de bussen op de hoofdwegen. Daarnaast rijden de bussen met vertraging, zo laat de openbaarvervoermaatschappij woensdagochtend weten. In Kortrijk zijn buslijnen 12 en 16 ingekort. Bellegem, Rollegem en Moeskroen worden niet bediend door deze lijnen.

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Aan de kust ligt een sneeuwlaag tot 10 cm

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Ook het Ravenhofpark in Torhout werd wakker onder een dik pak sneeuw. (foto JS)

JS
© JS
Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Oppassen geblazen op de weg

Het is woensdagochtend overal zwaarbewolkt met vooral ten westen van de lijn Antwerpen - Namen sneeuwbuien. Geleidelijk trekken deze buien weg naar het zuiden, zodat het rond de middag op de meeste plaatsen droog is. Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt voor gladde wegen tijdens de ochtendspits. "De strooidiensten zijn massaal in actie, maar kunnen niet overal tegelijk zijn", klinkt het.

Maxim Bille
door Maxim Bille

Mega sneeuwballengevecht in Wevelgem

De jeugddienst van Wevelgem lanceerde het idee op Facebook om een mega sneeuwballengevecht te organiseren. Een gevecht voor zowel de jeugd, de studenten als de volwassenen.

Om 16.00 uur verzamelde iedereen aan de bibliotheek van Wevelgem. Een tiental mensen trotseerden de barre weersomstandigheden om elkaar met sneeuwballen te bekampen.

Het gevecht duurde zo'n half uur. Daarna keerde iedereen terug naar huis.

CLL
© CLL
Lieven Mathys
door Lieven Mathys

VIDEO -Onze reporter ging mee sneeuwpoppen maken op de speelplaats

Olaf Verhaeghe
door Olaf Verhaeghe

Prachtige dronebeelden tonen idyllisch wit Preshoekbos in Marke

De eerste sneeuw inspireert ook videomakers tot knap werk. Op YouTube postte TravelVidz een video met adembenemende dronebeelden van het Preshoekbos in de Kortrijkse deelgemeente Marke. De passende muziek zorgt ervoor dat je helemaal kan wegdromen.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Portugese Anna ontdekt eerste sneeuwvlokken in Brugge

Dat doodgewone dingen soms groot nieuws zijn. Dat was deze voormiddag niet anders voor de 21-jarige Portugese Anna Garrancho. Anna - tweede van rechts op de foto - is laatstejaarsstudente verpleegkunde en momenteel aan de slag in wzc De Vliedberg, één van de woonzorgcentra van Mintus in Brugge.

"Toen de eerste vlokken vanmorgen naar beneden dwarrelden, was Anna ongelooflijk onder de indruk", zegt wzc-directeur Liesbeth Parrein. "Dit is voor haar letterlijk de eerste sneeuw die ze in haar leven ziet. We hebben haar met plezier een momentje buiten gegund, met collega's en een paar bewoners, om van die witte magie te genieten."

Aan de brede glimlach te zien, neemt Anna er de winterkou in België graag bij. "Dit is een mooi en onvergetelijk moment",vertelt de Portugese. "Een sneeuwlandschap had ik nog nooit gezien, ik ben er echt stil van geworden."

Na een kort break en een ludiek fotomoment gingen Anna en de collega's terug aan de slag.

gf
© gf
Olaf Verhaeghe
door Olaf Verhaeghe

Sneeuwballengevecht in Kortrijk en Wevelgem

Het zuiden van de provincie maakt zich op voor twee stevige sneeuwballengevechten. In Wevelgem organiseert de jeugddienst tussen 16 en 16.30 uur een mega-gevecht in 't Park van Wevelgem. In Kortrijk wordt de Sint-kerkplein Sint-Jan vanaf 17.30 uur omgetoverd tot een heuse 'warzone'. Morgenochtend wordt er - als er nog voldoende sneeuw ligt - ook duchtig gegooid op Overleie.

Jeugddienst Wevelgem
© Jeugddienst Wevelgem
Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Dolle sneeuwpret op de speelplaats van VBS Binnenhof in Menen

Voor vele kleuters betekende de sneeuwval een unieke gebeurtenis. De meesten vonden het fantastisch maar voor sommigen zorgde de sneeuw en de bijhorende koude ook voor traantjes. Er werd ook beslist om de schoolbus op dinsdag en woensdag niet te laten uitrijden. "We nemen geen enkel risico", zegt directrice Peggy Vanoverschelde. "De ouders zijn op de hoogte en zoeken oplossingen. De schoolbus rijdt nooit uit in dergelijke omstandigheden. Dat staat ook zo in ons schoolreglement."

MPM
© MPM
Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Dooi begint al in te zetten in regio Brugge

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Niet meer ziekenhuisopnamen in Oostende

Oostende ontwaakte deze morgen onder een wit sneeuwtapijt. Hoewel men anders zou vermoeden kwamen bij de twee spoedgevallendiensten van de Oostendse ziekenhuizen, AZ Damiaan en AZ Sint-Jan campus Serruys, niet meer patiënten over de vloer.

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Halfuurtje sneeuwpret in plaats van zwemles voor leerlingen van Brugse basisschool 'De Tandem'

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Brugge die (winter)scone, vandaag meer dan ooit

Davy Coghe
© Davy Coghe
Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Vrachtwagen slipt en staat geschaard op A11 in Brugge

Vrachtwagen slipt en staat geschaard in Brugge
© Vrachtwagen slipt en staat geschaard in Brugge
Olaf Verhaeghe
door Olaf Verhaeghe

Ook viervoeters genieten van sneeuwpret

De sneeuwval van dinsdagvoormiddag zorgt ook voor veel plezier. In een weide vlak bij Sint-Eloois-Winkel liep de jonge golden retriever Totti zich alle energie uit het lijf. Hij lijkt alvast klaar voor een sneeuwballengevecht!

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Update wegen: kleine vertragingen

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Sneeuw trekt naar binnenland

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Hulp nodig in Menen? Bel de Sneeuwtelefoon

Menenaars, ouder dan 65 jaar of jonger dan 65 jaar maar met een fysieke beperking, kunnen iedere weekdag contact opnemen met de 'Sneeuwtelefoon', op het nummer 056 527 262.

Lees hier meer.

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

'Winter is coming, Belgium Style #iedereenwestvlaming

fv
© fv
Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Zo mooi is Oostende in de sneeuw

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Drietal centimeter op dijk OOstende

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

VIDEO - Hoezo code geel??

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

VIDEO - Sneeuwpret op de speelplaats in Brugge

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Update: zo ziet de sneeuwkaart van de Benelux eruit

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Tips voor veilig rijden in de sneeuw

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Ideetje voor de NMBS

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Verstillen en vertragen

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

De grote middelen staan klaar

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

In Knokke-Heist levert het winterweer mooie beelden op

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Minister Crevits voelt zich kiplekker in de eerste sneeuw

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Sint-Maartensplein in Wervik kleurt wit

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Actief deel van sneeuwzone momenteel boven West-Vlaanderen

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Ingang Brugs Stadsarchief wordt sneeuwvrij gemaakt

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Sneeuwval zorgt meteen voor eerste vertragingen op West-Vlaamse wegen

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Sneeuw zorgt voor idyllisch plaatje in Merkem

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Sneeuwzone bereikt stilaan Oost-Vlaanderen

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

VIDEO - Brugge onder wit sneeuwtapijt

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Sneeuwzone van west naar oost

Dinsdag trekt een sneeuwzone van west naar oost over het land. Deze ochtend vielen de eerste vlokken al in onze provincie, in de loop van de voormiddag gaat het ook sneeuwen in het centrum en in de namiddag pas in het oosten, zo voorspelt het KMI.

Na de storing wordt het droger met enkele opklaringen. Aan de kust blijft een winterse bui mogelijk. De maxima liggen tussen rond +3 à +4 graden in het westen, rond 1 à 2 graden in het centrum en rond -1 à -2 graden in de Ardennen. De wind waait eerst matig uit zuid tot zuidwest en zwakt in de loop van de namiddag af.