Wilde bijen krijgen een hotel in Park Casier in Waregem

Schepen Maria Polfliet bij een locatie in park Casier waar een hotel voor wilde bijen kan komen. © DJW
Redactie KW

In de omgeving van de Gaverbeek op een afgesloten perceel groen in park Casier zal de stad een bijenhotel laten bouwen. Dat is een beslissing van het schepencollege. Zij zijn nu offertes aan het opvragen is bij verschillende gespecialiseerde firma’s. De Groendienst maakt een plan op voor de juiste locatie en de ontwikkeling ervan.

Het is de bedoeling dat Waregem met dit project het label van ‘bijengemeente’ krijgt. Maar dat is nog niet voor morgen. “De dienst is ermee bezig en wij willen alvast in de loop van de komende maanden dit project gerealiseerd zien”, aldus schepen van natuur Maria Polfliet. “Let wel: het gaat over een verblijfplaats voor wilde bijen. Geen honingbijen, dus. Het hotel dat wij graag in het park willen installeren zal ongeveer twee meter hoog zijn, misschien in de vorm van een grote boog en uit hout. Het zal alle voorzieningen bevatten die nodig zijn om wilde bijen een onderkomen te bieden. Daarvoor moeten wij rekening houden met een locatie die een geschikte aanvliegzone heeft. En ook een ‘landingsbaan’ voor de gasten die er zich veilig moeten voelen.”

Het hotel zal op een beschutte plek komen, dicht bij de Gaverbeek

Verschillende steden en gemeenten hebben al dergelijke infrastructuur voor wilde bijen. Maar ook alle andere soorten van insecten zullen er allicht een geschikt plekje krijgen.

“Een bijenhotel en in het verlengde daarvan ook voor alle insecten“, licht de schepen verder toe. “Wij gingen intussen al eens ons licht opsteken bij de provincie voor praktisch advies en info die nodig is om het project te realiseren. Een datum kan ik nog niet geven. Maar het zal niet echt lang duren voor het er is. Weliswaar op een ietwat beschutte plek in het park, dicht bij de Gaverbeek.”

Door een juiste keuze van locatie zal Waregem ervoor zorgen dat de wilde bijen hun ‘privacy’ kunnen houden. “Het is in elk geval een van de groen- en natuurprojecten die het bestuur op het oog heeft. Eens dit ‘hotel’ geïnstalleerd zal zijn, is het tijd voor volgende projecten. Die staan nog niet allemaal op papier maar de ideeën zijn er al”, besluit de schepen. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier