Wijting is ‘Vis van het Jaar 2019’

© BELGA
Redactie KW

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft de wijting verkozen tot ‘Vis van het Jaar 2019’. De zilverkleurige vis is familie van de kabeljauw en kan 20 tot 70 centimeter groot worden. Wijting is geen populaire soort en vissers gaan er niet bewust naar op zoek. Toch wordt de vis vaak opgehaald in de Noordzee, de Keltische Zee en het oostelijk Engels Kanaal.

Slechts 5 procent van de Belgische gezinnen kocht wijting in 2018. Nochtans heeft de soort heel wat troeven volgens VLAM. De relatief goedkope vis is bijvoorbeeld wel een klassieker in de Franse keuken. Voor een kilo wijting betaalt de consument zowat 8 euro per kilo, ongeveer evenveel als pladijs. De vis meet 20 tot 70 centimeter en kan 20 jaar oud worden.

Wijting is voor VLAM een “lekker en goedkoop alternatief voor kabeljauw, met mager en licht verteerbaar visvlees.” Tot aan het einde van de 20e eeuw was wijting eerder een vis voor arme mensen, maar de soort is steeds meer gewild door de consument. Zo wordt de vis wel vaak gefrituurd geserveerd als ‘lekkerbekje’, ‘kibbeling’ en ‘fish and chips’ of in bouillabaise.

Als bijvangst wordt er jaarlijks tussen de 180 en 300 ton wijting per jaar aangevoerd. Maar de Belgische visserij heeft geen negatieve invloed op de bestanden en er is geen reden tot ongerustheid over de staat ervan. Wijting is directe familie van de kabeljauw en heeft ook drie rugvinnen en twee buikvinnen. De vis heeft een spitse snuit en de rug is groenblauw met zilverkleurige flanken en een donkere vlek aan de basis van de borstvin. Wijting leeft veelal in de nabijheid van de zeebodem en voedt zich met schaaldieren, schelpen, wormen en kleine vissen.

VLAM zal de wijting dit jaar promoten met receptenfolders en promotiecampagnes. Er komt ook een mediacampagne en een horeca-wedstrijd om ‘Viskok van het jaar 2020’ te worden. Het is de 31ste keer dat VLAM samen met de visserijsector een ‘Vis van het Jaar’ kiest. Het is al de derde keer dat die eer te beurt valt aan de wijting. Vorig jaar werd de zeeduivel nog voor de tweede keer tot ‘Vis van het Jaar’ gekozen.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier