Wijk in Zedelgem onder water na hevige regen, bufferbekken zo goed als leeg

Redactie KW

De Plaatsebeek in de wijk Wellewaarde-Esdoorn in Zedelgem trad woensdag buiten haar oevers.

“Een waterbufferbekken van 50.000 kubiek zou ons behoeden voor overstromingen, maar dit belooft weinig goeds“, klinkt het bij de ongeruste bewoners.

In mei van dit jaar was het waterbufferbekken aan het Molenstraatje in het centrum van Zedelgem helemaal afgewerkt. Het gecontroleerde overstromingsgebied met een capaciteit van 50.000 kubiek moest het dorpscentrum vrijwaren van overstromingen. “Maar na enkele dagen regen is het al prijs”, zucht Robert Gilis, die in de wijk Wellewaarde ene huis aan het renoveren is. “Het water staat in de straat en de riolen zitten al een hele tijd boordevol. Een WC doorspoelen is niet meer mogelijk en dus niet meer bruikbaar. Nochtans zou het waterbufferbekken ons behoeden voor waterellende. Hier staat het water in de straat, maar in het waterbufferbekken staat er nauwelijks water. Wij begrijpen eerlijk gezegd de logica niet. Wat is het nu van een dergelijk bekken van 50.000 kubiek dan?

Marge houden

Schepen van Openbare Werken Peter Haesaert (CD&V-Nieuw) ging langs in de wijk Wellewaarde-Esdoorn en liet het waterbufferbekken controleren. “Het buffer werkt. Het systeem is zo geregeld dat het water wel even buiten de oevers kan treden, maar zeker niet in de huizen komt. De regeling gebeurt met een tussenschot en is zo ingesteld. Het is onmogelijk om alle water vooraf op te vangen in het bekken. Stel dat het de komende dagen nog meer regent, dan moet er nog marge zijn. We volgen het op de voet”, aldus Peter Haesaert.

(DL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier