Wevelgem zet in op herbruikbare bekers

Mirom-communicatiemedewerker Jeroen Laseure, milieuambtenaar Maarten Tavernier en medewerkster Sanne Loncke zijn al klaar om de Wevelgemnaars te leren werken met herbruikbare bekers. © (Foto AV)
Redactie KW

Het is het gemeentebestuur menens met het terugdringen van het plastic afval. Vanaf 1 januari 2020 mogen daarom bij gemeentelijke evenementen en erkende privé festiviteiten in of op gemeentelijke eigendommen alleen nog herbruikbare drinkbekers worden gebruikt.

Milieuambtenaar Maarten Tavernier mocht dinsdag 10 december in CC Guldenberg aan de verenigingen duidelijk maken wat voor nieuwe Vlaamse wetgeving op hen af komt. Organisatoren mogen vanaf 1 januari bij hun evenementen geen dranken meer serveren in recipiënten voor eenmalig gebruik (lees: wegwerpbekers), tenzij ze een systeem kunnen opzetten dat garandeert dat minstens 90 procent van de bekers gescheiden wordt ingezameld voor recyclage. Vanaf 2022 wordt de wet nog strenger en moet men 95 procent van de bekers gescheiden kunnen ophalen.

Vlaamse overheden en lokale besturen mogen vanaf 1 januari bij hun evenementen alleen nog herbruikbare bekers gebruiken, zonder enige afwijkingsmogelijkheid. Vanaf 1 januari 2022 is dit verbod ook van toepassing op het aanbieden van bereide voedingsmiddelen in cateringmateriaal voor eenmalig gebruik.

Vanaf nieuwjaar wordt de herbruikbare beker in Wevelgem dus de norm en daar zullen de verenigingen moeten aan wennen. Volgens Maarten wordt de afwas en hygiëne wellicht de grootste uitdaging. “De markt is echter volop in evolutie en er zijn al tal van aanbiedingen van brouwers en firma’s die bekers ontlenen en afwassen. “

Er is ondertussen ook een nieuw aanbod van afvalintercommunale Mirom. Die stelt een voorraad van 20.000 stuks herbruikbare bekers van 25 cl ter beschikking, in aanvulling op de 10.000 bekers die de gemeente al kocht. Ze zitten in transportbakken van 240 bekers en worden per bak ontleend via de Mirom-website, minstens twee weken voor de gewenste ophaaldatum.

Hiervoor dient geen waarborg gestort te worden. De intercommunale vraagt wel 0,1 euro per beker om vuile bekers te laten reinigen (door een firma van sociale tewerkingstelling). Voor verlies of beschadiging wordt een kost van 0,3 euro per beker of 15 euro per bak aangerekend. De bekers te laat terugbrengen kost ook 0,1 euro per beker per dag.

Het hele systeem wordt normaal een eerste keer uitgetest tijdens het Gullegems ontmoetingsfeest op 11 januari.

“Perfect is het nog niet, maar we moeten de nieuwe regeling een kans geven. Op termijn kunnen wij er toch niet onderuit”, meent Maarten.

(AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier