West-Vlaamse milieufederatie geeft Mestactieplan 5 een buis

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De West-Vlaamse Milieufederatie reageert “ontzet” op de cijfers van het mestrapport van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en de kwaliteit van de Vlaamse waterwegen. West-Vlaanderen scoort heel slecht, blijkt uit de studie. De West-Vlaamse Milieufederatie wil de schuld niet volledig in de schoenen van de boeren schuiven, maar kijkt ook naar Vlaanderen.

“Het mestrapport van de VLM heeft op zich doen wachten, maar vandaag verschenen de cijfers uiteindelijk toch. En die zijn niet verkeerd te interpreteren: het Mestactieplan 5 haalt de normen niet. “Doel was om vijf procent overschrijdingen voor nitraten te halen, maar op Vlaams niveau werden 28 procent vastgesteld en voor West-Vlaanderen ziet het er nog slechter uit: voor het Leiebekken landen we op 47 procent en het IJzerbekken zelfs op 57 procent”, zo reageert Bart Wildemeersch van de West-Vlaamse milieufederatie. “MAP5 is over de hele lijn gebuisd.”

Ook de burger voelt deze slechte waarde aan den lijve. “Deze zomer zijn heel wat wateren onbruikbaar geworden voor recreatie door zeer giftige blauwwieren. Die zijn rechtstreeks het gevolg van de hoeveelheid nitraten in het water. Maar dat is niet het enige. Bij het afsterven van deze wieren, wordt ook de zuurstof uit het water getrokken voor het rottingsproces. En dat leidt tot grote vissterfte. Vissen die het deze zomer ook al niet gemakkelijk hadden door de droogte en het onttrekken van het laatste oppervlaktewater voor de besproeiing van velden”, aldus Wildemeersch.

Schuld niet volledig bij de boeren

De nitraten komen in het water terecht door het bemesten door landbouwers. Toch wil de West-Vlaamse milieufederatie de schuld niet volledig bij de boren leggen. “De enorme druk die er door de verwerkers op de boeren wordt gelegd, de enorme intensivering van de groenteteelt in het IJzerbekken, de kleine winstmarges waardoor boeren moeten besparen op niet-productieve investeringen, de blijvende druk van de veestapel in West-Vlaanderen, het gebruik van kunstmest, de kost van mestverwerking, de serreteelt … De combinatie van dit alles is onhoudbaar op een klein gebied als West-Vlaanderen”, volgens Vanwildemeersch.

De West-Vlaamse Milieufederatie zal aan de hand van deze cijfers met Natuurpunt en de Bond Beter Leefmilieu aan tafel zitten om een algemeen Vlaams standpunt voor de milieusector te bepalen voor het volgende Mestactieplan. Dat nu wordt geschreven. “Maar de eerste versies zien er alvast niet veelbelovend uit”, oordeelt Wildemeersch.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier