Werken in Heulepark gaan tweede fase in: “Er zullen nog verrassingen uit de vijver komen”

Schepen Bert Herrewyn in het Heulepark, waar maandag de werken beginnen. © TVK
Redactie KW

Op maandag 19 augustus start de tweede fase van de werken in Heulepark. Centraal staan vergroening, toegankelijkheid en… spelen. Het uiteindelijke doel van de grootschalige operatie is het in ere herstellen van het historische park en ‘t Kasteel. Daarvoor moeten 74 bomen plaatsruimen. Die zijn volgens experts te ziek en vormen een gevaar voor bezoekers.

Door Carlo Herpoel

Maandag start de tweede fase van de grote werken in Heulepark. Schepen van Natuur en Biodiversiteit en Heulenaar Bert Herrewyn (SP.A) ziet dat de tijd voor een verdere metamorfose is aangebroken. “We gaan de komende weken bomen en lage begroeiing aanplanten”, legt hij uit. “Een beetje volgens de principes van het Engels landschap. Op die manier geven we het park en ‘t Kasteel stilaan opnieuw de glorie die ze verdienen.”

Concreet worden er 24 nieuwe, inheemse bomen aangeplant. Een twintigtal bomen wordt ook grondig gesnoeid, terwijl heesters, hagen en bloemknollen de onderbeplanting versterken. “Het gaat in deze vooral om voor- en najaarsbloeiers. De Heulenaars worden zo in de lente verrast door de gele kleur van de paaslelies, later op het jaar zal het park ook paars kleuren door de andere bloemen. Verrassend en mooi”, aldus de schepen.

Baggeren

In deze tweede fase van de opwaardering moeten wel 74 bomen gerooid worden, tot ongenoegen van sceptici. “Maar,” zo zegt boomconsulent en Heulenaar Dirk Berteyn, “het gaat om bomen die ofwel ziek ofwel al gestorven zijn. Die vormen een gevaar voor bezoekers. Ook de jonge bomen die ontstaan zijn door wildgroei worden weggenomen. Het vellen geeft meer ruimte aan en groeimogelijkheden voor waardevolle bomen.”

Een groot deel van de gevelde stammen zal worden gebruikt als speelelementen in het speelbos aan de parking Lecot. “Op die manier krijgen de oude bomen een nieuwe functie. Niets gaat zomaar verloren”, zegt schepen Herrewyn. Die speelzone krijgt trouwens een volledig nieuwe invulling, met speeltoestellen gericht op verschillende leeftijdsgroepen. Aansluitend komt ook een avontuurlijk speelgebied dat wordt verwerkt in het omliggende groen. “We laten ook de vijver baggeren. Die wordt dus grotendeels geleegd. Slib en vuil worden verwijderd”, duidt de schepen nog. “We denken dat er heel wat verrassingen uit de vijver tevoorschijn zullen komen. Na jarenlange verloedering heeft de vijver extra aandacht nodig. Die zorg krijgt hij nu.”

Dolomietpaden

Tot slot wordt het Heulepark ook een beetje groter daar een deel van de pastorietuin wordt ontsloten en geïntegreerd in het park. Ook worden de voorbereidingen voor de herstelling van de dolomietpaden getroffen. De definitieve aanleg van de paadjes is voorzien voor 2020. De werken worden uitgevoerd door de Lendeleedse firma Al Verde.

Voor het baggeren van de vijver, het vellen van de bomen en het snoeien is het park volledig afgesloten tot en met 1 september. Op 2 september starten de infrastructuurwerken, die duren tot het einde van het jaar. Tot december blijft de toegang Gullegemsestraat daarom ook gesloten. Langs de Heulsekasteelstraat en de Peperstraat kan je wel binnen. De kostprijs voor de tweede fase van de werken in Heulepark wordt geraamd op ruim 316.000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier