De voorbije weken kwamen er meerdere meldingen van blauwalgen op enkele bevaarbare waterlopen. Niet vreemd, de combinatie van een trage stroming en de hitte heeft gezorgd dat cyanobacteriën zich vliegensvlug ontwikkelden.

Er was sprake van blauwalgen op de oude Dender en enkel delen in West-Vlaanderen. De situatie op de Dender in Dendermonde blijft dezelfde ondanks de regenval. Recreatie blijft dus verboden. Ook in West-Vlaanderen is de situatie niet veel verbeterd, integendeel. Op het kanaal Roeselare-Leie blijft een captatie- en recreatieverbod gelden. Op het kanaal Gent-Oostende wordt het zelfs uitgebreid van Beernem tot aan Oostende. De Vlaamse Waterweg bevestigt namelijk dat er ook tussen Brugge en Oostende blauwalgen aanwezig zijn.

Ook het kanaal Ieper-IJzer lijkt getroffen, maar stalenonderzoek door de Vlaamse Milieumaatschappij moet dat nog bevestigen. De Vlaamse Waterweg stuurt wel een waarschuwing uit naar recreanten en waterafnemers zoals bedrijven en landbouwers.

Damse Vaart blauwalgenvrij

Er is wel nog goed nieuws voor de Damse Vaart. Ook daar wordt aangemaand voorzichtig te zijn maar de waarschuwing is opgegeven. Stalen water wezen uit dat er zich geen blauwalgen meer in die waterweg bevinden.

De Vlaamse Waterweg blijft alles goed opvolgen. Het weer en de stroming kan voor een snelle verbetering zorgen, maar het blijft wachten op een significante verbetering. Blauwalgen scheiden giftige stoffen af en zijn dus schadelijk voor mensen en dieren. Alle contact dient vermeden te worden. Er kan jeuk en irritatie optreden, wie besmet water binnenkreeg kan ook last krijgen van onder meer maag- en darmklachten. Meestal blijven de symptomen drie dagen duren. Duren de klachten langer, dan is een doktersbezoek aangewezen.

De voorbije weken kwamen er meerdere meldingen van blauwalgen op enkele bevaarbare waterlopen. Niet vreemd, de combinatie van een trage stroming en de hitte heeft gezorgd dat cyanobacteriën zich vliegensvlug ontwikkelden. Er was sprake van blauwalgen op de oude Dender en enkel delen in West-Vlaanderen. De situatie op de Dender in Dendermonde blijft dezelfde ondanks de regenval. Recreatie blijft dus verboden. Ook in West-Vlaanderen is de situatie niet veel verbeterd, integendeel. Op het kanaal Roeselare-Leie blijft een captatie- en recreatieverbod gelden. Op het kanaal Gent-Oostende wordt het zelfs uitgebreid van Beernem tot aan Oostende. De Vlaamse Waterweg bevestigt namelijk dat er ook tussen Brugge en Oostende blauwalgen aanwezig zijn. Ook het kanaal Ieper-IJzer lijkt getroffen, maar stalenonderzoek door de Vlaamse Milieumaatschappij moet dat nog bevestigen. De Vlaamse Waterweg stuurt wel een waarschuwing uit naar recreanten en waterafnemers zoals bedrijven en landbouwers. Er is wel nog goed nieuws voor de Damse Vaart. Ook daar wordt aangemaand voorzichtig te zijn maar de waarschuwing is opgegeven. Stalen water wezen uit dat er zich geen blauwalgen meer in die waterweg bevinden. De Vlaamse Waterweg blijft alles goed opvolgen. Het weer en de stroming kan voor een snelle verbetering zorgen, maar het blijft wachten op een significante verbetering. Blauwalgen scheiden giftige stoffen af en zijn dus schadelijk voor mensen en dieren. Alle contact dient vermeden te worden. Er kan jeuk en irritatie optreden, wie besmet water binnenkreeg kan ook last krijgen van onder meer maag- en darmklachten. Meestal blijven de symptomen drie dagen duren. Duren de klachten langer, dan is een doktersbezoek aangewezen.