Weer klifvorming op strand van Middelkerke

In Middelkerke vormden zich na het voorbije stormachtige weekend weer kliffen op het strand. © LC
Redactie KW

Na het stormachtige weer van afgelopen weekend zijn weer kliffen gevormd op onze stranden. Dat is alvast het geval in Middelkerke.

De klifvorming op onze stranden na een herfst- of winterstorm doet telkens weer vragen rijzen bij de zandopspuitingen die elk jaar gebeuren aan onze kust. Het herstel van onze stranden kost jaarlijks gemiddeld 5 miljoen euro, zo stelde het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust van de Vlaamse overheid eind vorig jaar in onze kustkrant De Zeewacht.

Toch is de maatregel effectief, zo bleek vorige week nog uit de eindresultaten van het vier jaar durende CREST-onderzoek van tien instituten uit de academische wereld, de Vlaamse overheid en de private sector. Uit het onderzoek blijkt dat het strand na een storm deels spontaan herstelt in de volgende maanden en dat de zandopspuitingen bijdragen tot een versteviging van de duinen en een beschermende buffer bieden voor de zeedijken.

“Liever structurele maatregelen”

Burgemeester Steve Vandenberghe van Bredene, waar de klifvorming zich altijd heel sterk voordoet na een storm, is de grootste criticus van de opspuitingen. Ondanks het CREST-onderzoek blijft hij bij zijn standpunt. “Ik heb nooit gezegd dat de opspuitingen geen nut hebben”, zegt Vandenberghe. “Maar het mag wel zeker voor die prijs? De zandopspuitingen zijn erg duur en ik blijf aandringen op meer structurele maatregelen.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier