Waterverbruik aan de kust piekt: “Spaarzaam blijven omgaan met water”

Als we willen dat er water uit elke kraan blijft komen, moeten we er spaarzaam blijven mee omgaan. © Getty Images
Bert Vanden Berghe

Door de hittegolf komt er meer water dan ooit uit onze kranen. Ook in onze regio is er een sterke verhoging genoteerd. Een tekort is nog niet meteen aan de orde, maar waakzaamheid is wel geboden, zo klinkt het bij AquaFlanders.

Antwerpen is koploper met een stijging van 41 procent ten opzichte van andere maanden, maar ook in onze provincie piekt het waterverbruik. Over de hele provincie is er een stijging van 12 procent, aan de Westkust wordt er zelfs een derde meer verbruikt.

Tweedeverblijvers en dagjestoeristen

Een jaarlijks weerkerend fenomeen, zo weet Carl Heyrman, algemeen directeur van AquaFlanders, de federatie van de Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders. “Zeker aan de kust, wat te wijten is aan de vele tweedeverblijvers en de dagjestoeristen. Dat zien we elk jaar terugkomen. Op zich is dat geen verrassing. Alleen zorgt zo’n hittegolf dus voor een extra grote afname, en dus ook voor extreme pieken in het verbruik van kraantjeswater.”

Geen tekort

Dreigt er dan ook een tekort qua kraantjeswater? Niet zozeer. Omdat het de derde droge zomer op rij is, heeft de federatie lessen geleerd en zijn ze beter voorbereid. “Er is voorlopig nog geen reden om ons zorgen te maken”, weet Carl Heyrman.

“Wellicht zullen die pieken ook wel weer afnemen naar het einde van de week, als de grootste hitte verdwijnt. Maar we moeten ervoor zorgen dat de mensen bediend blijven, dus is het ook hun taak om te zorgen dat we spaarzaam omgaan met het kraantjeswater. Als we met zijn allen wat opletten, dan zorgen we er voor dat er niet opeens in een dorp in een uithoekje geen water meer uit de kraan komt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier