Wat met open ruimte rond Toortelbeek in Heule?

Er was hele wat interesse voor de bijeenkomst over de toekomst van de open ruimte rond de Toortelbeek in Heule. © NOM
Redactie KW

In Heule is er niet alleen de Heulebeek maar ook onder meer de heel wat minder bekende Toortelbeek. Er leven momenteel vragen rond de toekomst van het vrij uitgestrekte open gebied in die omgeving.

Er was heel wat belangstelling van omwonenden en landbouwers woensdagavond op een infobijeenkomst in De Vonke. Aanleiding was een vraag tot uitbreiding van het textielbedrijf Verbatex in de Mellestraat dat in die zone ligt.

Kortrijk scoort zwak inzake open landschap en het stadbestuur heeft de ambitie om tegen 2025, met inspraak van de bewoners, een goede manier te vinden om deze gebieden te ontwikkelen. “Eerste doel is uiteraard om ze behouden“, zegt schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn. “Op deze eerste ‘oogstworkshop’ willen we alvast ideeën ‘oogsten’ over de mogelijkheden.”

Verborgen groene plek

Het betrokken gebied ligt grosso modo tussen de Wittestraat en de Mellestraat met het pad Brugstok dat de twee straten verbindt. “Het is zeker niet de bedoeling het gebied vol te bouwen of de gebruikers-landbouwers weg te jagen”, zei Bart Vangassen, die namens het hiervoor ingehuurde studiebureau Tractebel wat uitleg gaf. Wel de bedoeling is de mogelijkheden te bekijken van deze wat hij noemde ‘verborgen groene plek’.

Wat met open ruimte rond Toortelbeek in Heule?
© NOM

Vaststellingen zijn in elk geval dat zowel de Steenstraat als de Mellestraat voor (schoolgaande) fietsers erg onveilig is. En is in de toekomst een fiets- of wandelpad tussen Sente en Heule-centrum denkbaar langs de Toortelbeek? Heeft de (momenteel te) weinig zichtbare Toortelbeek ecologische waarde? En omdat landbouw een belangrijke element is, wordt zelfs een landbouweconoom ingeschakeld die helemaal uit Nederland komt. Het is de bedoeling om begin 2018 tot een eerste visienota te komen.

Soortgelijke oefeningen worden ook gemaakt voor de toekomst van de Markebeek in Marke en Kruiskouter-Leiemeersen in Bissegem.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier