Wandelboom wijst de weg in Wijnendalebos

Bij de Wandelboom in Wijnendale v.l.n.r. de Torhoutse schepen Lieselotte Denolf, fotograaf Kamil Daneels, boswachter Koen Maertens, de Torhoutse schepen Elsie Desmet en de Ichtegemse schepen Willy Hosten. © Foto JS
Johan Sabbe

Op de parking aan het Fonteinpad nabij het Kasteel Wijnendale werd de Wandelboom onthuld: een groep houten wegwijzers om wandelaars op pad te laten gaan in het mooie Wijnendalebos en de bredere omgeving. “Een mooie samenwerking op het vlak van zowel natuur als toerisme”, vindt schepen Lieselotte Denolf. “We zijn hier bijzonder blij mee.”

De Wandelboom verwijst letterlijk en figuurlijk naar een verzameling van wandelingen – en ook een fietstocht – die het bosrijke domein Wijnendale aandoen. Boswachter Koen Maertens was trouwens een van de drijvende krachten achter het initiatief. “We hebben prachtige natuur en er bestaan uitgestippelde wandelingen, dus is het belangrijk om ze te promoten, ook voor het lokale toerisme”, vervolgt schepen Denolf. “We voorzien een nieuwe website rond evenementen en toerisme, die het geheel zal ondersteunen. Wijnendale bevindt zich deels in Torhout en deels in Ichtegem, dus is laatstgenoemde gemeente er eveneens bij betrokken.”

Op stap in en om bos

De Wandelboom werd gerealiseerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Wandelaars en natuurliefhebbers krijgen op en bij de wegwijzers informatie over diverse wandelingen die het Wijnendalebos doorkruisen: onder meer het Tijl en Nele-pad, het Revinzepad, het Leopold II-pad, het Eeckvyvere-pad, het Bosleerpad en de Grote Routepaden.

De boom werd officieel in gebruik genomen door schepen Willy Hosten uit Ichtegem, de Torhoutse schepenen Lieselotte Denolf en Elsie Desmet en coördinator Koen Maertens. Aansluitend maakten de aanwezigen een natuurwandeling onder de leiding van laatstgenoemde. Ook Kamil Daneels was present, de natuurfotograaf van wie er prachtige foto’s in de portierswoning bij het Kasteel Wijnendale geëxposeerd zijn. Die foto’s kunnen vanaf 1 april, bij de heropening van het toeristische seizoen, weer bekeken worden. Even surfen naar Kamils website wijnendalebos.com zegt veel.

“Kamil kent het bos door en door en is een waardige beeldambassadeur voor onze stad”, aldus Lieselotte Denolf. “De foto’s die hij maakt, zijn ongelofelijk mooi. Er zitten pareltjes tussen.”

Wegwijzers en kaartjes

“De trajecten die op de Wandelboom aangegeven worden, zijn bestaande wandelingen”, vult Olivier Allaert van Toerisme Torhout aan. “Sommige ervan zijn bewegwijzerd, andere moet je via teksten volgen. De wegbeschrijving en de kaartjes vind je aan het infobord bij de Wandelboom. Dit project is niet alleen belangrijk voor toeristen en dagjesmensen, maar ook voor de plaatselijke bevolking die graag wandelt in het lokale natuurschoon dat we rijk zijn.” De Wandelboom is zo gemaakt, dat hij aan een echte boom doet denken. Maar dan wel met wegwijzers in plaats van takken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier