Vzw Valkerij Scandiaca: “Bij ons neem je de roofvogels zelf op je arm”

"Het begon als een hobby, maar ondertussen is het een verslaving", klinkt het bij Patrick Lorez, Virginie Lorez, Davy Deleersnijder. © NVH
Redactie KW

‘Heeft u ze al zien vliegen?’ Met die slogan kondigt vzw Valkerij Scandiaca de tweede editie van haar roofvogelshow aan. Het evenement heeft plaats op zondag 10 september in De Warande. “Bij ons draait alles rond beleving”, zegt valkenier Patrick Lorez.

Een kleine kerkuil, Bengaalse en Europese oehoe, Koningbuizerd, Amerikaanse torenvalk tot zelfs een Amerikaanse zeearend, … Het zijn slechts enkele van de vele vogelsoorten die je kan spotten tijdens de Roofvogelshow in De Warande. “We zijn met acht valkeniers ter plaatse“, zegt Patrick Lorez van vzw Valkerij Scandiaca uit Heule. “Alles samen tonen we wel 110 vogels. Er zijn ook doorlopend shows.”

Bijzonder aan de Roofvogelshow is dat iedereen een vogel op zijn arm mag houden. “Wij geven kinderen de kans om met een kerkuiltje te poseren, terwijl de volwassenen zich mogen wagen aan een groter exemplaar zoals een arend. Uit ervaring weten we dat de meesten dat echt fantastisch vinden. Daarmee maken wij het verschil. In een dierenpark kan je de vogels zien vliegen, maar je zal er nooit zo dicht mee in aanraking komen zoals bij ons.”

Ambachtendorp

Tijdens de vorige en eerste editie van de Roofvogelshow kwamen achthonderd toeschouwers langs. “Maar dat was helemaal niet in de lijn van de verwachtingen”, zegt Patrick. “We hadden bijna geen reclame gemaakt en hoopten stiekem op honderd man. Eerlijk gezegd waren we niet echt voorbereid op die grote massa. Nu zal dat wel het geval zijn. We pakken het professioneler aan, met meer valkeniers, meer vogels en ook heel wat randanimatie.”

“Zo zal er een ambachtendorp geïnstalleerd worden met onder meer een imker, iemand die handgemaakte glasfiguren ontwerpt, houtsculpturen, lederambacht en nog veel meer. Daarnaast is er voor de kinderen animatie. Circus Remenos geeft een workshop zwaardvechten en boogschieten, er staat een springkasteel en de kinderen kunnen zich laten grimeren.”

“Een vogel moet in goede conditie zijn voor een show, net als een renner voor een zware koers”

Voor de tweede editie maakt de vzw wel reclame. “We hebben al honderden affiches geplakt en binnenkort plaatsen we grote borden langs de belangrijkste wegen in de regio. We hopen stiekem op 1.000 man, al is het aantal eigenlijk onderschikt. Wij willen vooral dat de mensen met een tevreden gevoel naar huis gaan.” Voor Patrick (61), dochter Virginie (31) en schoonzoon Davy (36) zijn de vogels hun leven. “Het begon met twee en ondertussen kan ik de tel niet meer bijhouden“, lacht Patrick, die al meer dan 30 jaar ervaring heeft. “Ik kweek er ook, net als mijn dochter Virginie.”

Elke dag trainen

“Mijn partner Davy en ik hebben meer dan dertig vogels, waaronder acht eigen gekweekte koppeltjes”, vertelt Virginie verder. “We geven demonstraties in scholen, rusthuizen, voor verjaardagen… Om dat te kunnen doen, moeten we elke dag tot drie uur trainen. In de zomer, maar ook de winter. Een vogel moet in heel goede conditie zijn om een show te kunnen vliegen. Net als een renner die moet getraind zijn voor een zware koers.”

Hoewel dit alles heel veel vrije tijd in beslag neemt, zou het gezin de vogels niet meer kunnen missen. “Het begon als een hobby, maar ondertussen is het een verslaving”, geeft Patrick toe. “En dat we daar ook andere mensen van kunnen laten meegenieten, is gewoonweg fantastisch.” (NVH)

Afspraak op zaterdag 10 september van 10 tot 18.30 uur. Toegang bedraagt 4 euro, kinderen tot 1,20 meter komen er gratis in. Foto’s met vogels zijn gratis. Info via : www.vzw-valkerij-scandiaca.weebly.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier