Vuilniszakken worden vervangen door containers in Damme

© PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De Stad Damme en afvalintercommunale IVBO zijn een proefproject gestart met GFT-ophaling en een betaling per opgehaald gewicht. Door dit proefproject wordt het huisvuil in Damme voortaan opgehaald in containers. “Hiermee ligt de klemtoon nog meer op het principe van de vervuiler betaalt”, zegt Dams schepen van Milieu Bart Desutter (CD&V).

Doordat Damme een van de slechtere leerlingen van de klas is op vlak van afvalproductie – in 2019 werd per inwoner 192 kilogram restafval geproduceerd – moet dit om de doelstellingen van OVAM te halen, zakken naar 152 kilogram per bewoner tegen 2022. Het stadsbestuur besloot dan ook samen met het IVBO om de afvalophaling te vernieuwen. Voortaan haalt IVBO de ene week groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en de andere week restafval op. De inwoners moeten daarvoor containers gebruiken. Ze betalen hoofdzakelijk per gewicht. “Hiermee ligt de klemtoon nog meer op het principe van de vervuiler betaalt”, zegt schepen voor milieu Bart Desutter. “Wie goed sorteert en composteert, zal het minst betalen.” Alle Damse huishoudens kregen deze week een grijze container voor restafval. De groene GFT-container is niet verplicht. Wie zelf composteert heeft die dus in principe niet nodig. Er zijn verschillende formaten containers om in ieders behoefte te voorzien.

Op dinsdag 6 oktober is de eerste ophaling met containers voorzien. Het gaat om GFT-afval dat na het ophalen door IVBO zal worden afgevoerd naar een vergistingsinstallatie. Dammenaars die hun GFT aanbieden zullen hiervoor 10 cent per kilogram betalen. De totale ophalings- en verwerkingskost bedraagt 27 cent. De weging gebeurt met een chip die in elke container werd geplaatst. De Dammenaars zullen online of via een gratis telefoonnummer hun persoonlijke situatie kunnen opvolgen. Het restafval in grijze containers zal een week later worden opgehaald. De Dammenaar zal jaarlijks zijn eerste 50 kilogram aan 15 cent kunnen aanbieden. Wie meer restafval produceert, zal daarvoor 25 cent per kilogram betalen. Ook hier bedraagt de totale ophalings- en verwerkingskost 27 cent per kilogram. De stad blijft dus een groot deel van de kosten op zich nemen.

De opstart van het vernieuwde Damse afvalbeleid kwam in nauw overleg met IVBO tot stand. IVBO zal de ervaring die ze opdoet binnen het proefproject aanwenden in het afvalbeleid van de andere gemeenten in haar werkgebied. “We trekken de volgende weken naar alle gemeenten om hen kennis te laten maken met de afzonderlijke ophaling van groente-, fruit- en tuinafval”, zegt voorzitter Minou Esquenet van IVBO. “We weten dat dit een belangrijk element is bij het verminderen van het restafval.”

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier