Vrijwilligers tellen 115 slakkensoorten in West-Vlaamse duinen

Redactie KW

Bij de getelde soorten zaten enkele zeldzame én nieuwe vondsten.

Het project Slak-in-Du werd in 2012 opgestart met als doel om de slakkenpopulaties in de Vlaamse duinen, na 26 jaar, opnieuw in kaart te brengen. Maar ook in de rest van het land werden er elk jaar tellingen georganiseerd. Verspreid over België komen ongeveer 190 verschillende soorten land- en zoetwatermollusken voor. Uit de resultaten van het onderzoek van dit project blijkt dat de strook tussen onze kustlijn en de polders één van de belangrijkste Belgische habitats voor landslakken is.

Europees beschermd

Onder de momenteel gekende 115 verschillende soorten bevonden zich zelfs twee zeldzame slakken die Europees beschermd zijn: in Damme werd de Zeggekorfslak (Vertigo moulinsiana) teruggevonden en in Knokke-Heist werd een Nauwe korfschelp gezien (Vertigo angustior). Verder werden er in het gebied dat tot nu toe het meest intensief onderzocht werd, het duinengebied tussen Zeebrugge en de Nederlandse grens, 9 slakkensoorten ontdekt die daar nooit eerder waren waargenomen.

Het project Slak-in-Du wordt uitgevoerd door vrijwilligers van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Conchyliologie, werkgroep Land- en Zoetwatermollusken. Ze worden daarbij ondersteund door het Agentschap voor Natuur en Bos, Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, het Koninklijk Belgisch instituut voor Natuurwetenschappen, de Belgische Strandwerkgroep en de Provincie West-Vlaanderen. Het project Slak-in-Du loopt tot en met 2017. De volgende drie jaar worden vooral de Middenkust en de Westhoek onderzocht. Na afloop van het project zal de werkgroep een volledig verslag uitbrengen.

>> De eerstvolgende inventarisatie start op 3 mei. Meer info : franky_bauwens@hotmail.com of n.severijns@scarlet.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier