Vrijwilligers redden vissen uit opdrogende vijver

Redactie KW

Een vijver bij feestzaal De Blauwe Doos op het platteland van Oostvleteren is aan het opdrogen. Hierdoor waren honderden vissen bedreigd. Landschapsarchitecte Renate De Meester (20) woont vlakbij en deed via Facebook een oproep om de vissen te komen redden.

“We hadden vroeger enorm veel wateroverlast en de vijver diende als buffer om water op te vangen”, vertelt Renate De Meester. “De vijver werd een biotoop met enorm veel waterhoenen, Canadese ganzen, karpers tot meer dan 50 centimeter lang, palingen, voorns, salamanders en kikkers.”

Enkele maanden geleden begon het waterpeil van de vijver drastisch te zakken door de langdurige droogte. “We dachten dat het beter zou worden dankzij enkele regenbuien, maar nooit eerder stond het waterpeil van onze vijver zo laag. Het zal nu nog een tijdje droog en warm blijven en de vijver dreigt helemaal op te drogen.”

Dierenvrienden

“We besloten om in te grijpen, anders zou het te laat zijn voor de vissen in het resterende water”, weet Renate. “Mijn familie en ik zijn grote dierenvrienden en we wilden de dieren niet aan hun lot overlaten. Ik wou het eerst zelf doen, maar dat bleek te onveilig door de moerassige ondergrond.”

“Mijn vader stelde voor om een oproep te doen op Facebook naar mensen die gratis vissen wilden voor hun eigen vijver of visput. Ik kreeg enorm veel reacties. Ik ging in op een voorstel van mensen, die kennis van zaken én het nodige materiaal hadden.”

In de IJzer

Miguel Sohier (46) uit Wijtschate kwam met een kameraad ter plaatse en wou de vissen meenemen voor zijn eigen waterput. “Met behulp van enkele paletten en een rubberbootje konden we tussen de 200 en 300 karpers redden“, zegt hij.

“We zijn visliefhebbers en wilden de vissen eerst zelf houden. Omdat de meeste niet langer waren dan 30 centimeter, beslisten we toch om ze vrij te laten in de IJzer. Daar is het fijner voor de vissen dan in de modder.”

Renate hoopt op termijn opnieuw een bloeiende vijver te hebben. “Door de klimaatopwarming verwachten we dat de vijver in de toekomst nog zal opdrogen. Daarom willen we hem uitbaggeren en de oevers wat breder maken om meer biodiversiteit te creëren. Het klimaat krijgt al zoveel te verduren.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier