Vogelopvangcentrum Oostende zet de deuren open voor het publiek

© JR
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Het Vogelopvangcentrum in Oostende zette zondag de deuren op voor bezoekers tijdens de jaarlijkse opendeurdag.

Een keer per jaar krijgen de mensen de mogelijkheid om een blik achter de schermen te werpen van het Vogelopvangcentrum. “De opendeurdag ontstond eigenlijk op vraag van de mensen“, vertelt coördinator Claude Velter. “Mensen vroegen ons dikwijls of ze de verschillende vogels die bij ons te gast zijn eens mochten zien. Daarnaast krijgen we dikwijls ook heel wat vragen rond onze werking. De opendeurdag biedt iedereen de kans om de antwoorden op hun vele vragen te zien.”

Wat roofvogels eten

Tijdens de opendeurdag werd uitleg gegeven rond de roofvogels en dan vooral wat ze te eten krijgen. Daarnaast werd ook gedemonstreerd hoe men een olievogel wast. De bezoekers kregen ook een rondleiding in de gastenverblijven en langs de zwembaden.

Het vogelopvangcentrum vangt niet alleen vogels op. In 1984 werd het in eerste instantie opgericht voor de opvang en verzorging van olieslachtoffers. Later werd duidelijk dat de nood hoog was aan een algemeen opvangcentrum die alle soorten noodlijdende wilde dieren zou opvangen. “Naast verschillende soorten vogels krijgen we ook dikwijls andere wilde dieren binnen. Zo krijgen we heel veel egels binnen, maar ook eikelmuizen, vleermuizen, hazen, konijnen en wezels”, gaat Claude verder.

Vogelopvangcentrum Oostende zet de deuren open voor het publiek
© JR

Drukste maand ooit

In juli beleefde het Vogelopvangcentrum trouwens hun drukste maand ooit. Op 8 augustus werd een maand eerder dan vorig jaar de kaap van 3.000 binnengebrachte dieren overschreden. Daarmee stevent het Vogelopvangcentrum af op een absoluut recordjaar.

“In de maand juli van dit jaar kregen we maar liefst 1148 dieren binnen in ons opvangcentrum. Van de Zilvermeeuw en Kleine mantelmeeuw werden 613 exemplaren binnen gebracht, andere meeuwensoorten waren goed voor 7 stuks. Ook werden 162 wilde duiven en 81 gedomesticeerde vogels zoals reisduiven of parkieten opgevangen. De zwaluwen en gierzwaluwen waren samen goed voor 36 stuks. Maar ook 7 spechten, 125 zangvogels, 1 fuut, 1 aalscholver; 11 roofvogels en uilen, 14 steltlopers en rallen, 1 blauwe reiger, 6 knobbelzwanen en 7 wilde eenden kregen we bij ons binnen. Naast vogels werden ook andere wilde dieren opgevangen. Zo kregen we 56 egels en 20 zoogdieren waaronder een eikelmuis, vleermuizen, hazen, konijnen en wezels, binnen.”

Er werden zo’n 1.500 bezoekers verwacht. Wie nog wil langs gaan kan dat nog tot 18 uur zondagavond.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier