Vogelbeschermers redden zeldzame en beschermde eikelmuis

© (Foto MVQ)
Redactie KW

Het voorbije weekend kreeg Eddy Vandenbouhede, de bezieler van Huismussenwerkgroep Koksijde, al heel vroeg bezoek. Aan zijn deur stond Joost Schamp, vogelliefhebber en verwoed vogelfotograaf, aan zijn deur met een eikelmuis.

“We zaten net aan de ontbijttafel toen de bel ging”, vertelt Eddy. “Aan de deur stond een man met een jonge eikelmuis die hij had gevonden in het park van Veurne. Het diertje was onderkoeld en het rechteroog was gezwollen. We hebben dan maar heel snel ons ontbijt opgegeten en zijn direct naar het Opvangcentrum Oostende – VOC Oostende – Wildlife Rescue Centre Ostend gereden. Daar waren we zeker dat de eikelmuis de nodige zorgen en aandacht zou toegediend krijgen. Want de eikelmuis is een bedreigde en beschermde diersoort. Wanneer iemand een dier in nood vindt, dan moet je altijd eerst met het VOC contact opnemen. Die zorgen dan voor een vrijwilliger die voor het transport kan instaan, wat belangrijk is voor de verzekering! Wie zelf een eikelmuis in onze regio spot, vragen wij met aandrang om dit te melden. Samen met de gemeente Koksijde hebben wij trouwens al duurzame eikelmuisnestkasten in houtbeton geplaatst in het Abdijbos. Je kan eikelmuizen ook wel eens vinden in oude tuinhuisjes en garages bij het park in Veurne, of in de buurt van oude gebouwen.”

De tuin van Eddy Vandenbouhede (53) en Conny Vandenbussche (52) in Koksijde-Dorp is een echt vogelparadijs. Al sinds zijn kinderjaren is Eddy gefascineerd door de natuur en door zijn gevleugelde vrienden. Hij is erg begaan met onze natuur en de toekomst van onze vogelpopulatie. Hij bouwt en plaatst waar hij kan nestkasten. Op zijn blog en Facebookpagina brengt Eddy verslag uit over zijn activiteiten en post hij ook tips.

Wie interesse heeft, kan de huismussenwerkgroep volgen op Facebook of via info.huismussenwerkgroepkoksijde@gmail.com

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier