VLIZ bouwt ‘Ocean Innovation Space’

© (Foto Claeys/Haelvoet architecten)
Redactie KW

Het Vlaams Instituut voor de Zeeheeft het startschot gegeven voor de uitbreiding van zijn Marien Station Oostende. Onder de naam ‘Ocean Innovation Space’zal het nieuwe complex, gebouwd als vissersdorp, de onderzoekscapaciteit verhogen.

Het Vlaams Instituut voor de Zee bouwt momenteel al een nieuwe vestiging langs de Ankerstraat. In de InnovOcean Campus zal het VLIZ straks cohousen met het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). Maar ook aan het huidige Marien Station op de Halve Maan Site in Oostendeheeft het VLIZ plannen. “Waar de InnovOcean Campus voor VLIZ en zijn (inter)nationale partners voorziet in kantoorruimten, seminarie- en vergaderfaciliteiten en een zeebibliotheek, zal de ‘Ocean Innovation Space’ een uitbreiding van de onderzoekscapaciteit van het VLIZ mogelijk maken.

Zo zal de Ocean Innovation Space naast het recent opgerichte Marine Robotics Centre ook onder meer technische werkruimtes, koel- en vriesruimtes en laboratoria herbergen”, klinkt het. Het ‘Ocean Innovation Space’ zaldrie verdiepen tellen engrenzen aan het huidige Marien Station.De opdracht voor het ontwerp en de realisatie van de site werd via een ‘Design & Build’-formule toegekendaan het consortium Stadsbader en Claeys/Haelvoet architecten.

“De architecten ontwierpen een hedendaags, compact en bijna-energieneutraal gebouw gebaseerd op de typologie van een vissersdorp. Het ontwerp reflecteert tevens de hellende dakstructuur en het gevelmateriaal van de huidige gebouwen om de erfgoedwaarde van de site zo goed als mogelijk te respecteren”, aldus de directie. Het nieuwe gebouw heeft een bruto vloeroppervlaktevan 550 vierkante meter en zal onderdak bieden voor 40 medewerkers.

De werken starten in het voorjaar 2021 en zullen een jaar duren. Het gaat om een investering van 1,3 miljoen euro. De realisatie van de ‘Ocean Innovation Space’ vormt de start van de eerste fase van een masterplan voor de site die in totaal een oppervlakte van 1.250vierkanten meterbeslaat. In een tweede fase is het de ambitie om bijkomend te voorzien in de realisatie van natte en droge werkruimtes, extra laboratoria, opslagruimte, kantoren, en polyvalente ruimtes voor de educatieve en publiekswerking van het VLIZ.

(DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier