Vlaamse overheid werkt aan alternatieven voor zandopspuitingen

Vlaams Minister Lydia Peeters (Open VLD) bracht een bezoek aan de laatste werken voor dit jaar in Bredene. © foto EFO
Redactie KW

Er zijn wel degelijk alternatieven voor de dure zandopspuitingen aan de kust. Vlaams Minister Lydia Peeters (Open VLD) bracht een bezoek aan de laatste werken voor dit jaar in Bredene.

Na hevige stormen worden de duinen momenteel beschermd door zand op te spuiten. Dat was dit jaar het geval in De Panne, Wenduine en Bredene. “Hier in Bredene hebben we in anderhalve maand tijd 313.000 kubieke meter zand opgespoten. Drie schepen hebben de klok rond zand aangevoerd. Om het strand in Bredene over 3,5 km in orde te krijgen werd 4,4 miljoen euro geïnvesteerd. Er werd inderdaad ook in de zomer gewerkt maar dat kon niet anders als gevolg van weersomstandigheden en technische problemen”, schetst Elia Van Quickelborne van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK).

Cabinehouders zullen gesakkerd hebben maar het resultaat is wel een mooi breed strand dat hopelijk enkele stormen kan weerstaan. Vlaams minister voor openbare werken Lydia Peeters (Open VLD): “Het is de eerste keer dat ik dit zie en het is indrukwekkend. De werken zijn nodig om de duinen en het achterland te beveiligen. Voorlopig gaan we door met dergelijke opspuitingen.”

Zandmotor in zee

Bredens burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A): “Uiteraard ben ik tevreden met deze werken. Maar ik pleit toch ook om alternatieven te onderzoeken zodat we niet om de zoveel jaar zand moeten opspuiten want dat kost miljoenen. Er moet een structurele oplossing komen.”

En daar is men mee bezig. Administrateur-generaal Nathalie Balcaen van het MDK legt uit. “Er lopen momenteel onderzoeken naar welke technieken we kunnen gebruiken. Eén piste is die van de vooroever-suppletie waarbij je een eind in zee een bedding legt zodat het zand niet zo ver wegspoelt. Er loopt een proefproject in Mariakerke. Een andere piste is die van de zandmotor in zee. Daarbij wordt voor de kust een grote zandbuffer gelegd zodat die door de stromingen kan uitwaaieren en zo voor een natuurlijke aangroei kan zorgen van de stranden.”

(efo/foto efo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier