VIDEO – Klimaatmars in Oostende lokt honderden deelnemers

© JR
Redactie KW

In Oostende kwamen donderdag heel wat jongeren de straat op tijdens de klimaatmars. Hun eis: een ambitieus klimaatplan waarin duidelijk staat dat onze overheid er alles aan zal doen de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden.

Het waren Nathan Blondé (26), Lize De Buf (17) en Noa Schoonbaert (17) die de klimaatmars in de kuststad het leven inriepen. “Er is geen planeet B en dat weten jongeren als geen ander“, vertelt Nathan Blondé. “Daarom wilden we ook in Oostende onze stem laten horen.” De keuze voor Oostende is niet toevallig. “Een tijdje geleden kwam Wim Lybaert op bezoek in Petrus & Paulus West voor het televisieprogramma ‘De Klas’. Daar werd de leerlingen getoond welke gevolgen de opwarming van de aarde kan hebben voor Oostende. De leerlingen kregen het beeld van Oostende onder water te zien. Hoe hallucinant het ook is, het is een beeld dat snel werkelijkheid kan worden. We kunnen dus niet blijven stil zitten, onze toekomst is meer dan ooit in gevaar”, zegt Lize De Buf.

(Lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=XxB55__JfJs

Om 10 uur verzamelden de jongeren aan het bloemenuurwerk in het Leopoldpark. Van daaruit vertrok de menigte door het centrum richting het Sint- Petrus- en -Paulusplein. Heel wat scholen lieten de keuze om deel te nemen aan de klimaatmars aan de leerlingen zelf. Wel moesten ze daarvoor de toestemming krijgen van hun ouders. De leerlingen kregen de toelating om een half uur voor de klimaatmars de school te verlaten om vervolgens kort na de klimaatmars meteen terug naar school te gaan. Daarnaast dienden de leerlingen ook een selfie te nemen van op de klimaatmars om aan te tonen dat ze er wel degelijk geweest zijn. Sommige scholen vragen hun de leerlingen die aan de mars deelnemen om op een nader te bepalen woensdagmiddag aanwezig te zijn op school voor een opruiming/recyclageactie.

Volgens Carlo Smits van de Oostendse politie werden tussen de 800 en de 1.000 deelnemers aan de klimaatmars geteld. Verder verliep de mars zonder problemen. Om 11.30 uur werd de mars ontbonden en keerde iedereen terug naar school. “Ik ben er zeker van dat we een duidelijk signaal gegeven hebben. We hadden een 500-tal deelnemers verwacht, maar nu blijkt dat ongeveer het dubbel aantal jongeren mee met ons op straat kwamen om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. Wij als organisatoren zijn meer dan tevreden. Voor Oostende is een bindend klimaatplan meer dan ooit belangrijk”, besluit Nathan Blondé.

Bart Tommelein staat positief tegenover klimaatmars

De jongeren werden op het Oostendse stadhuis ontvangen door burgemeester Bart Tommelein (Open Vld), schepen Kurt Claeys (Open Vld), schepen Silke Beirens (Groen), schepen Bart Plasschaert (CD&V) en schepen Natacha Waldmann.
De jongeren werden op het Oostendse stadhuis ontvangen door burgemeester Bart Tommelein (Open Vld), schepen Kurt Claeys (Open Vld), schepen Silke Beirens (Groen), schepen Bart Plasschaert (CD&V) en schepen Natacha Waldmann.© JR

Een delegatie van de jongeren, waaronder Lize De Buf en Noa Scoonbaert, die in de klimaatmars mee stapten werd door burgemeester Bart Tommelein en zijn schepenen ontvangen op het stadhuis. “We hebben uit dat onderhoud met de burgemeester en schepenen geleerd dat het eigenlijk op lokaal niveau al goed zit. Het feit dat we op het stadhuis ontvangen werden is toch een teken dat we een duidelijk signaal hebben gegeven. Volgens de burgemeester zal er tijdens de huidige legislatuur heel wat gebeuren rond het klimaat in Oostende en daar zijn we blij om. Nu nog iedereen mobiliseren om verder te werken om de opwarming van de aarde tegen te gaan”, vertelt Lize De Buf.

Ik denk dat we een heel goed initiatief gezien hebben van de jongeren

Burgemeester Bart Tommelein staat positief tegenover het signaal dat de jongeren tijdens de klimaatmars gaven. “Ik denk dat we een heel goed initiatief gezien hebben van de jongeren”, reageert burgemeester Bart Tommelein. “We hebben dat signaal meteen opgepikt omdat we de jongeren willen tonen en uitleggen dat ook wij daar bekommerd om zijn. We hebben een bestuursakkoord gemaakt waar niet minder dan 58 punten over het klimaat gaan. Klimaat gaat over heel wat dingen zoals wonen door het goed isoleren van de woning, mobiliteit om meer de wagen aan de kant te laten staan en voor de fiets te opteren, maar ook over hernieuwbare energie. Het is belangrijk dat we dat ook kunnen uitleggen aan de scholieren.”

De komende zes jaar worden die 58 punten die in het bestuursakkoord staan aangepakt. “Er zijn bepaalde zaken die heel snel gerealiseerd kunnen worden zoals een rookvrij strand, maar ik hou niet onmiddellijk van verplichten of verbieden. We moeten de mensen stimuleren en motiveren. Dat stuk rookvrij strand is zeker in de nabije toekomst mogelijk, ook de betere bewegwijzering van de fietspaden is iets wat snel gerealiseerd kan worden. Maar het volledig autoluw maken van het Oostendse stadscentrum is dan weer iets dat wat tijd in beslag zal nemen. Dat lukt niet van vandaag op morgen. We hebben ook in het bestuursakkoord geschreven dat we een kindergemeenteraad willen vormen. Daarmee willen we onze jongeren een stem geven. Een stem die we onze jongeren ook nu hebben gegeven door hen op het stadhuis te ontvangen. Het gaat om de toekomst van onze planeet. Dat is voor iedereen belangrijk. Voor ons, maar zeker voor onze kinderen en onze kleinkinderen. We willen een luisterend oor zijn voor alle Oostendenaars.”

(JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier