"Een dier afstaan is een bijzonder ingrijpend moment, zowel voor mens als dier. Onder het motto 'bezint eer je begint, een huisdier kies je niet voor even' wil het dierenasiel van Oostende dit gebeuren onder de aandacht brengen", klinkt het bij voorzitter Fabrice Goffin.

"Elke week worden in het Oostends dierenasiel honden en katten afgestaan. Het is een verschrikkelijk moment waar mensen, maar ook dieren onder lijden. De stress die hiermee gepaard gaat, is onbeschrijflijk. Dat is dan ook de reden waarom wij dit in beeld willen brengen. De bedroefdheid bij mensen kan al na enkele minuten voorbij zijn, maar de impact op dieren zal weken tot maanden aanhouden. Sommigen halen het zelfs niet en laten zich bewust doodgaan."

Meer dan 60.000 achtergelaten honden en katten

"Elk jaar worden meer dan 60.000 achtergelaten honden en katten opgevangen in een Belgisch dierenasiel. Deze dieren worden al te vaak als consumptieartikelen gezien en niet als levende wezens. Ze worden gedumpt en soms zelfs zo mishandeld dat ze het niet alleen kunnen redden, tot er voor hen een plaats wordt gevonden. Dus ja, dit is een maatschappelijk onderwerp", aldus nog Fabrice Goffin.

Team van zeven vaste medewerkers

Het Blauwe Kruis van de Kust is niet zomaar een dierenasiel. Naast het verzorgen van vondelingen, het begeleiden van adopties en het geven van cursussen rond gedrag, wil het asiel ook sensibiliseren. Vandaag telt het asiel in Oostende 45 opvangplaatsen voor honden, meer dan 100 opvangplaatsen voor katten en een team van 7 vaste medewerkers, 50 actieve vrijwilligers en 500 leden. Het Blauwe Kruis blijft operationeel dankzij giften en sponsoring.

In 2016 lanceerde het Blauwe Kruis van de Kust de actie om elektrische shockbanden in België te laten verbieden. Resultaat is dat 'e-collars' ondertussen aan Waalse kant wettelijk verbannen worden. In 2017 lanceerde het Blauwe Kruis van de Kust het project rond hittebrigades: vrijwilligers controleren geparkeerde auto's om achtergelaten dieren op te sporen. In 2018 zet het dierenasiel in op 'Bezint eer je begint, een huisdier kies je niet voor even!'.