VIDEO – Bijna duizend scholieren spijbelen voor het klimaat, ook senioren en kleuters lopen mee

Jong en iets ouder stapte mee in de tweede klimaatmars door Kortrijk. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Met bijna dubbel zoveel als vorige week waren ze, de Kortrijkse klimaatspijbelaars. De middelbare scholieren kregen donderdagvoormiddag gezelschap van studenten, verschillende lagere schooltjes, senioren, politici, jeugdbewegingen en een tiental andere organisaties.

Om 8.30 uur bliezen de klimaatspijbelaars verzamelen op de Kortrijkse Veemarkt. Daar werden oude kartonnen dozen omgetoverd tot borden met statements en slogans. De kinderen uit de lagere school hadden duidelijk een knutselnamiddag gewijd aan het klimaat.

En zelfs het weer leek de Kortrijkse klimaatmars goedgezind. Er viel geen druppel regen en de zon keek goedkeurend mee. De groep wandelde in grote lussen door het centrum van de stad, begeleid door verschillende combi’s en agenten die met de motor waren uitgerukt.

Emmer water

De mars verliep, op een paar geïrriteerde autobestuurders na, vrij rustig. Enkel op de Veemarkt was er een incident toen een buurtbewoner vanop zijn balkon op de tweede verdieping een emmer water over enkele kleuters en journalisten kieperde. De persoon in kwestie kon echter niet al te goed mikken.

https://www.youtube.com/watch?v=QFgagcdPJAo

Rond 10.30 uur kwam het uitgebreide gezelschap aan op het Schouwburgplein. Deze keer geen uitgebreide speech van de burgemeester, die was niet aanwezig. Amber Roelstraete (16) uit Zwevegem, een van de initiatiefneemsters van het eerste uur, spoorde de leerlingen aan om zelf ook meer te doen voor het klimaat. Dorian Berintan van Students For Climate Kortrijk deed dezelfde oproep, maar dan aan studenten.

Of er volgende week opnieuw een klimaatmars door de Kortrijkse straten trekt is nog niet duidelijk. “Er zijn plannen”, weet Amber te vertellen. “Maar uitsluitsel kan ik nog niet geven.” Zowel organisatoren, als ordediensten gaven aan tevreden te zijn met de opkomst en het verloop van de optocht.

Bekijk meer beelden van de Kortrijkse klimaatmars in onze fotospecial.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier