Verontwaardiging bij werkgroep duurzame energie voor beroepsprocedure Oostkamp

De werkgroep Hernieuwbare en duurzame energie uit Oostkamp. © foto Geert Stubbe
Redactie KW

De beroepsprocedure die de gemeente Oostkamp opstart tegen de komst van de windmolen op het klaverblad E40/E403 heeft heel wat verontwaardiging opgeroepen bij de werkgroep Hernieuwbare en duurzame energie uit Oostkamp.

De werkgroep ‘Hernieuwbare en duurzame energie’ is als groep ontstaan uit de droomavond die de gemeente organiseerde eind 2016 binnen een visie Oostkamp 2030. “Ondanks de goede intenties van ons gemeentebestuur met de ondertekening van een burgemeestersconvenant moeten wij vaststellen dat er beroep wordt aangetekend tegen duurzame lokale stroom op het klaverblad E40/E403″, aldus Jan Vantieghem in naam van de werkgroep.

“Dit strookt niet met de bewering van het gemeentebestuur die telkens zegt pro hernieuwbare energie te zijn. Men verschuilt zich al te graag achter een onvolledig dossier en wil een nieuwe studie, wetende dat alle aspecten reeds meerdere malen werden onderzocht in een definitieve milieuvergunning en drie stedenbouwkundige vergunningen”, gaat Jan Vantieghem verder.

“Wij kunnen alleen maar vaststellen dat op provinciaal en ministerieel niveau men dit wel degelijk een stevig onderbouwd dossier vindt. Telkens opnieuw wordt het dossier vergund, en wordt het beroep door de raad van vergunningsbetwisting weerlegd. In dit dossier, dat zijn oorsprong kent in 2003 voor vier windmolens, zag de gemeente geen bezwaren bij twee vorige beroepsprocedures.”

Nieuwe voorwaarden

“Plots legt men nieuwe voorwaarden op tafel zoals burgercoöperatie, voorwaarde welke niet vereist was voor een aanvraag/vergunning in 2013. Men verandert de spelregels van een vergunning die reeds zeven jaar terug afgeleverd werd. Het idee dat we met Aspiravi niet in een gemeenschappelijk project kunnen participeren is volledig fout. Via Aspiravi-Samen is dit wel degelijk mogelijk.”

De werkgroep Hernieuwbare en duurzame energie heeft een petitie gestart via www.oostkamp.eu waarop reeds 424 mensen pro windturbines een handtekening hebben gezet. Het toont aan dat er wel degelijk een draagvlak bestaat. Ze plannen een nieuwe petitie op hun website om hun visie verder kracht bij te zetten.

“Waar vindt men als ‘voorstander van alternatieve energie’ een betere locatie dan een kruispunt van twee snelwegen tussen dorpskernen in? Met vier windturbines op het klaverblad kunnen alle gezinnen uit groot Oostkamp van lokale duurzame stroom worden voorzien. De technologie is voorhanden. Alle vergunningen zijn goedgekeurd. Onze petitie toont het draagvlak aan. Nu de politieke wil nog”, besluit Jan Vantieghem.

Inspraakmogelijkheden bevolking

Burgemeester Jan de Keyser (CD&V) liet niet na te reageren. “We hebben voor onze beslissing veel oproepen gekregen vanuit de bevolking, zowel mensen die expliciet voor de windmolens zijn als mensen die ertegen zijn en we hebben voor beide begrip. Voor alle duidelijkheid: we blijven als gemeentebestuur voorstander van alternatieve energiebronnen.”

“De zoektocht om minder CO² te verbruiken past daar perfect in. Anderzijds verwachten we ook als gemeente een kwaliteitsvolle impactstudie die met alles rekening houdt én bredere inspraakmogelijkheden van de bevolking. Ik kan maar verwijzen naar de burgerparticipatie in het dossier de Wastine waar door in dialoog te gaan met de buurtbewoners, de projectontwikkelaars een ontwerp op tafel hebben gelegd dat voldoende draagvlak oplevert”, aldus de burgemeester.

“Als men een onvoldoende kwaliteitsvol dossier aanreikt en tegelijkertijd te weinig in dialoog gaat met de omgeving, dan is het als beleidsmaker quasi onmogelijk om de rug te rechten. Ik doe dan ook een expliciete oproep aan de windmolenaanvragers om hun aanvragen kwalitatiever te onderbouwen.”

(Geert Stubbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier