Verkoelende ijsjes voor mens en dier in dierenopvangcentrum De Zonnegloed

Bij deze tropische temperaturen spelen de beren uren in hun vijver.
Redactie KW

De temperaturen bevinden zich al enkele dagen boven de 30 graden en die hoge temperaturen zullen nog even aanhouden. Ook in dierenopvangcentrum De Zonnegloed voelen ze de hitte. “Voor de dierenverzorgers is het een zeer lastige periode. Door de hitte en door het mondmasker wordt het ademhalen extra belemmerd. De dieren gaan dan weer heel goed om met deze temperaturen”, zegt verantwoordelijke Karel Ackaert.

In dierenopvangcentrum De Zonnegloed in Oostvleteren speelt de hitte vooral de dierenverzorgers parten. De dieren lijken zich prima te amuseren. “De beren zijn de dieren die het meest last zouden kunnen van ondervinden, maar zij hebben een vijver met vers water. Daar gaan ze regelmatig in om zich af te koelen”, zegt verantwoordelijke Karel Ackaert van De Zonnegloed.

“Ze kunnen er samen uren in spelen. Ook zijn er veel bomen in hun perk die ervoor zorgen dat ze voldoende schaduw hebben en hun binnenverblijf is altijd koel. Af en toe krijgen ze ook groente-ijsjes om nog extra af te koelen. Ze lijden niet onder deze hoge temperaturen.”

De andere dieren komen vooral uit warme landen en hebben absoluut geen last van deze hitte. “Reptielen vinden het juist super. Warm, warm, warm dit vinden ze het allerbeste. Zelfs de zebra’s en de watoessirunderen staan nu soms gewoon in de zon zonder probleem. Als de dieren kunnen schuilen in de schaduw kunnen ze de warmte goed verdragen. Al onze verblijven zijn zo opgebouwd dat hun binnenverblijven altijd koel kunnen blijven, dat er veel bomen of struiken staan om in de schaduw te kunnen liggen. Het belangrijkste is dat ze gewoon kunnen genieten. Ze hoeven niet te werken en te sleuren”, lacht Karel.

Hitte en mondmaskers

Voor de dierenverzorgers is het momenteel een zeer zware periode. “Constant buiten werken in deze hitte is niet eenvoudig. Vergeet ook niet hun mondmasker dat het ademhalen extra belemmert. Ze hebben wel een extra gekoelde voederkeuken, maar eens buiten valt de warmte echt op je. De verzorgers moeten lopen van de ene kant van het park naar de andere kant en moeten vaak nog voer sleuren Een dikke proficiat van hen. Een droomjob, maar vaak is het een job die veel te rooskleurig wordt voorgesteld in de media. Het is een niet te onderschatten job. Verzorgers die willen, kunnen een uur of twee vroeger beginnen werken, en kunnen dan ook vroeger naar huis gaan. Natuurlijk krijgen ze een ook fris ijsje aangeboden. Geen groente-ijsje zoals de beren”, lacht Karel.

Minder bezoekers

In de Zonnegloed ondervinden ze een lichte afname van het aantal bezoekers. “Maar dat valt heel goed mee. Sommigen komen expres naar hier tijdens deze warme dagen, omdat er zoveel groen is in ons park. Er is ook extra beschutting die verkoeling biedt. Veel mensen genieten van de schaduw en de openlucht.” (LBR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier