Vagevuurbos in Wingene wordt 1,5 ha groter door aanplanten van 1.500 bomen en struiken

Christophe Depamelaere uit Wingene en Bruggeling Ivan De Clerck in de Vagevuurbossen in Wingene. Ook zij zullen tevreden zijn met het initiatief op de Dag van de Natuur. © WME
Dries Bernaert

Op zaterdag 23 november zullen tijdens de 41ste Dag van de Natuur in de regio Tielt ongeveer 200 vrijwilligers aan het werk zijn. Er worden die dag door Natuurpunt De Torenvalk tien diverse projecten georganiseerd.

Het grootste project dit jaar is in het Vagevuurbos in Wingene, waar in nauwe samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) 1,5 ha nieuw bos aangeplant wordt. “Daarvoor zijn we op zoek naar 60 vrijwilligers. Er worden immers 1.500 bomen en struiken geplant. Naast de aanplant van nieuw bos wordt er nog een stuk dreef hersteld en doen we heidebeheer en exotenbestrijding.”

Beschermd gebied

“Ook wordt er nog een omvormingsaanplant gedaan. “Het Vagevuurbos is een Europees beschermd habitatgebied, dat wil zeggen dat er een heel hoge natuurwaarde is. Een aantal percelen bestaat nog altijd uit vrij monotone en dicht begroeide naaldhoutbestanden die aangeplant werden na de Tweede Wereldoorlog. Op meer open plaatsen, ontstaan na eerdere dunningen, worden er verspreid groepjes van 25 loofbomen aangeplant. Op die manier krijgen we in de toekomst op deze percelen ook een bos met een hogere diversiteit en dus natuurwaarde. Met onze vrijwilligers voerden we al sinds tien jaar dergelijke omvormingsaanplantingen uit op Dag van de Natuur. Een stevig werkje want alles moet manueel gebeuren.”

Picknick

‘s Middags wordt er een picknick georganiseerd in het praatcafé van het Rode Kruis opvangcentrum. “We spreken om 9 uur af op de parking naast het opvangcentrum, Boskapeldreef 6 in Wingene.” Desgewenst kan je ook deelnemen voor een halve dag.

Inschrijven voor dit project kan via www.detorenvalk.be/dvdn, bij Dany Depauw via 051 65 82 82, 0473 71 30 61, dany.depauw@detorenvalk.be of bij Lieven Plettinck, lieven.plettinck@detorenvalk.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier