Unicum in West-Vlaanderen: samen tuinieren op parkeertoren in Oostende

Lore Provoost (links) en Gillian Lowyck trekken de kar om op de parkeertoren van het vroegere Sint-Jozefsziekenhuis een samentuin te starten. Wat nu nog een grijze parking is, wordt volgend jaar een oase van groen. (Foto GLO)
Redactie KW

Samen groenten, kleinfruit en bloemen kweken op een parkeertoren, acht verdiepingen hoog, met uitzicht op de stad. Vanaf volgend voorjaar zal het kunnen op het parkeergebouw van de voormalige campus Sint-Jozef van het AZ Damiaan in de Nieuwpoortsesteenweg. Gillian Lowyck (29) en Lore Provoost (34) nemen het initiatief voor het project, dat ‘Torenoogst’ heet. Ze krijgen de steun van heel wat sociale organisaties en de stad. Ze vragen een subsidie aan de Vlaamse overheid. Mensen die mee willen tuinieren en uiteraard ook delen in de oogst, zijn meer dan welkom.

Lore Provoost is de vroegere uitbaatster van koffiehuis Marcelline aan de Weeshuisstraat. Ze woont er nog altijd boven. Gillian Lowyck is eindredacteur bij onze krant, maar ook bezeten door planten. Vorig jaar organiseerde ze samen met een vriendin een eerste plantenruilbeurs in koffiehuis Marcelline. Daar leerden Gillian en Lore elkaar kennen en dat opende perspectieven voor een nieuw initiatief: Torenoogst.

Sociale cohesie

“Ik liep al langer met plannen om iets in die richting te doen”, vertelt Lore, die uit Oostvleteren afkomstig is en zich begin 2016 in Oostende vestigde. “Ik kwam vanuit Gent in Oostende wonen en wou hier iets doen voor de buurt. Ik kreeg eens de tip om te tuinieren op een parkeertoren en informeerde eerst op de campus Henri Serruys, maar daar was het niet mogelijk. Toen kwam ik bij de parkeertoren van het vroegere Sint-Jozefsziekenhuis terecht. De eigenaar, CM Oostende, was het project gunstig gezind en stelt gratis de locatie ter beschikking.”

“Tuinieren zit in de lift. Jonge gezinnen weten graag waar hun voedsel vandaan komt en kinderen eten liever de groenten die ze zelf helpen kweken hebben. De tuin komt pal in het centrum, in een grijze buurt vol beton. Wij brengen er meer groen en meer menselijke aanwezigheid. Zo bevorderen we de sociale cohesie. Ook daarom is een samentuin van belang. Komend voorjaar willen we er al voor het eerst zaaien. In steden als Gent of Antwerpen zijn er al dergelijke intiatieven, maar in West-Vlaanderen nog niet.”

Geen volkstuin

“Een samentuin is niet hetzelfde als de volkstuintjes”, legt Gillian uit. “Het is niet zo dat elk zijn bak met aarde krijgt, het is echt de bedoeling om samen aan de slag te gaan en dan de oogst te verdelen. Bij de volkstuinen is er trouwens een lange wachtlijst. We vonden al een hele reeks partners bereid om mee te werken: Duinhelm, Dyade, Samen DiVers, de secundaire methodeschool De Studio… Ze zijn superenthousiast. Met enkele andere mogelijke partners zijn we nog aan het praten.”

Binnenkort ziet de parkeertoren er heel wat groener uit. (Foto GLO)
Binnenkort ziet de parkeertoren er heel wat groener uit. (Foto GLO)

Bedoeling is dat de betrokken organisaties er in de week met hun mensen komen tuinieren en dat de tuin in het weekend toegankelijk is voor het brede publiek, maar onder begeleiding. Er zullen groenten, kleinfruit en ook biobloemen gekweekt worden. Dat laatste is iets waar Gillian heel veel interesse voor heeft. “Wij twee zijn de trekkers en we hebben nog een zestal vrijwilligers warm gemaakt”, vertelt ze. “Maar er mogen zeker nog meer mensen bij komen. Iedereen kan meewerken en krijgt een deel van de oogst.”

Leuk uitzicht

“Het dak is 1.300 m² groot en we zullen er voor 500 tot 600 m² houten bakken met teelaarde plaatsen”, aldus Lore. “We zoeken nog recuperatiemateriaal om de bakken te maken. De CM is in onderhandeling met enkele projectontwikkelaars over een nieuw project op de site, maar de parkeertoren blijft bestaan. Er bestaat een kans dat wij weg zullen moeten als er een nieuw project komt, maar dat kan nog vijf jaar duren. En wij hopen dan een ander plaatsje te krijgen op de site.”

Want een tuin op de achtste verdieping, dat betekent wel dat er heel wat materiaal moet af- en aangezeuld worden. “Er is een lift”, stelt Lore gerust. “En je hebt een heel leuk uitzicht op Oostende. We zouden er heel graag een serretje zetten. En we dromen van een zomerbar, waar je ook kleine evenementjes kan houden of samen iets maken: slaatjes of soep of zo. Een imker zal er ook haar bijenkasten plaatsen.”

Bloemen verkopen

“Wij worden een werkgroep van VELT, de vereniging voor ecologisch tuinieren. De stad stelt ons onder meer worteldoek en aarde ter beschikking en zou financiële steun bieden, maar dat moet nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad. We krijgen ook hulp van de volkscoöperatieve BuitenGoed, die onder meer de kinderboerderij beheert en aanplantingen doet in het Stadsrandbos. Er is een subsidie van 7.500 euro aangevraagd bij Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege. Later willen we boeketten van onze eigen biobloemen verkopen. Want de subsidie is eenmalig en we hebben ook in de toekomst centen nodig.”

Geïnteresseerden kunnen zich melden via torenoogst@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier