Ultieme droom van paardenfokker Ivan komt eindelijk uit

Bernadette Knokaert en Ivan Dewitte samen met Yens Van Exem en paard Hippios Cancan. © Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

Hippios Cancan kreeg op 13 mei de hoogste onderscheiding die een hengst kan krijgen. Het paard werd gekeurd en gelauwerd tijdens de keuring van de Royal Belgian Palomino-stamboek. “Hippios is een dekhengst. Zijn nominatie en onderscheiding is het hoogste wat men in de paardenfokkerij kan krijgen. Het is voor mij een grote droom die werkelijkheid werd”, zegt de trotse eigenaar Ivan Dewitte.

De 72-jarige Ivan Dewitte uit Menen is al heel zijn leven gepassioneerd door paarden. “Ik werkte als commerçant maar ik hou me toch al meer dan 40 jaar bezig met paarden”, aldus Ivan. Het was nochtans zijn vrouw, Bernadette Knokaert, die er destijds eerst mee begonnen was. “Ik was verzot op paarden en ik overhaalde mijn man om ons eerste paard te kopen. Nu kan ik er uiteraard niets meer van zeggen als hij te veel met zijn paarden bezig is”, lacht Bernadette.

Het verhaal van Hippios begon 12 jaar geleden toen Ivan de merrie Kantjes Tincture Lady aankocht. “Kantjes Tincture Lady is de moeder van Hippios. Deze merrie stond toen op het hoogste niveau, het was een topmerrie. Vanaf toen startte de lange zoektocht naar een tophengst die de vader moest worden in het verhaal. Dat vergde veel onderzoek en kennis, en daar kroop heel veel tijd in. Kantjes Tincture Lady heeft drie veulens gebaard en één daarvan was onze Hippios“, vertelt Ivan.

In 2010 zag Hippios het levenslicht. “Ik heb er sinds zijn geboorte al mijn tijd in gestoken, zeven jaar lang. Op alles moest gelet worden. Denk maar aan voeding, het zadelen, de hoeven optimaal maken, verzorgen, wassen, borstelen… Dag in, dag uit. Niets mocht aan het toeval over gelaten worden”, weet Ivan.

Stressvol

Het was dan ook een stille droom van Ivan om ooit zijn hengst naar de jaarlijkse keuring van het Royal Belgian Palomino-stamboek te brengen om te zien wat hij waard was. “Het is een zeer stressvolle bedoening. Je kan niet zomaar naar deze keuring gaan om eens je paard te checken en het jaar erop nog eens terugkomen maar dan ‘voor echt’. Zo werkt het niet. Je gaat één keer en dan is het erop of eronder“, weet Ivan.

“Het certificaat is geldig voor het leven, ik kan mijn geluk dus niet op”

Om de inschrijving te halen, moet een paard al voldoen aan heel strenge eisen. “Het paard moet goede papieren hebben, zowel van vaders- als van moederskant. Er mag geen enkel foutje zijn. Maar Hippios slaagde dus, op 13 mei stond onze Hippios tussen 16 andere tophengsten klaar om gekeurd te worden”, aldus Ivan.

Fijn beendergestel

Eerst en vooral worden de paarden gekeurd en gecontroleerd door de erkende veearts. “Daarna verschijnt hij voor een jury waar ze hem keuren op zijn morfologie. Hij moet uiteraard al van adel zijn, hij moet een sterke hals en een fijn beendergestel hebben”, somt Ivan op.

De jury deelde aan alle paarden de punten uit en Hippios kreeg zijn onderscheiding dankzij zijn grootste puntenaantal. “Hij kreeg 85,5 procent op 100. Dat is héél veel. Het betekent dat hij op alles zeker 9 op 10 had. Sommige paarden haalden maar een povere 50 procent. Ik ben enorm trots, je kan het niet geloven”, vertelt Ivan. Het bijhorende certificaat lijkt slechts een blaadje papier maar het is het meest begeerlijke object voor een paardenfokker. “Het is het beste wat een fokker ooit kan meemaken. Ik ben in de streek de enige die deze droom kon waarmaken. Je moet weten dat dit certificaat geldig is voor het leven.”

Dekking

Hippios mag vandaag als enige dekhengst bij de vrouwtjes worden gezet. Toch is en was dit niet het initiële doel van Ivan. “Ik zal hem eerder gebruiken voor dressuur dan voor dekking. Ik ben zelf 72 jaar oud. Je hengst als dekking gebruiken, vergt dit heel veel tijd, stress en arbeid. Misschien later nog, we zullen zien”, aldus Ivan.

Hippios en zijn eigenaar zullen vanaf nu op zoek gaan naar de meest geschikte persoon die best de dressuur onder de knie heeft. “Ik heb alle tijd. Het moet iemand zijn die zowel wij als Hippios kunnen en mogen vertrouwen. Tijdens de keuring werkten we samen met Kim-Jo Kesteloot. Zij zorgde voor de presentatie van Hippios, het galopperen en paraderen. Zij kreeg het vertrouwen van Hippios, net als onze jonge ruiter en helper Yens Van Exem.”

Het is vooral dankzij de steun en de hulp van Bernadette en Yens dat dit avontuur tot een goed einde gebracht kon worden. “Ik ben hen daar eeuwig dankbaar voor. De mooiste droom die voor een fokker kon uitkomen, werd mij gegund. Ik kan mijn geluk niet op”, glundert Ivan.

(Nicolas Verhaeghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier