Twee moeders kweken voortaan wormen voor menselijke consumptie

© Nele Maertens en Veerle Pauwelyn (Foto PC)
Redactie KW

Veerle Pauwelyn en Nele Maertens uit de Madonna, deelgemeente van Langemark-Poelkapelle, hebben hun eigen bedrijfje Eco Vene opgestart.

De twee leerden elkaar kennen aan de schoolpoort en ontdekten al snel enkele gemeenschappelijke interesses: duurzaamheid, de natuur, én de goesting om als zelfstandige aan de slag te kunnen. “Tijdens een weekend met beide gezinnen is de knoop doorgehakt. We zouden een bedrijfje in bijberoep opstarten om insecten te kweken, te laten vriesdrogen en aan te bieden aan de consument”, vertelt Nele.

Meel- en buffalowormen

“De krekels en de sprinkhanen kopen we in. De meel- en de buffalowormen kweken we hier zelf. Een eerste oogst is voor binnenkort gepland. Een externe firma conserveert de insecten via een techniek van vriesdrogen. Dat zorgt er voor dat de diertjes mooi van kleur blijven en hun structuur, smaak en voedingswaarde behouden.” Het product wordt in zakjes van 25 gram aan de consument aangeboden. Ook vanuit de toprestaurants bestaat er al langer vraag naar dit nieuwe product, dat ook een veel kleinere ecologische voetafdruk nalaat dan pakweg de veestapel.

Al blijft het een ongewoon iets voor de modale Vlaming, beseffen ze. “De eerste reactie is terughoudendheid, maar eens de stap gezet, zijn we vertrokken. Kinderen proeven zonder schroom en tasten opnieuw in de pot om wormpjes,” hebben de twee al gemerkt.

(pco)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier