“Tien jaar later en niks gedaan tegen wateroverlast”

© MVDP
Redactie KW

“Tien jaar geleden bleek dat de wateroverlast te maken had met de verouderde riolering”, zegt Dina Nevens uit De Panne. “Al in de vorige legislatuur werd er beloofd dat er rioleringswerken zouden gestart worden. Maar tien jaar later is er nog niks gedaan. Bij de minste slagregen worden we hier in de Dumontwijk geconfronteerd met wateroverlast.”

Op enkele uren tijd viel er vorige week evenveel water uit de hemel als in normale omstandigheden tijdens een hele maand. De Oosthoek en de Dumontwijk kregen het het ergst te verduren. “Het ging allemaal heel snel…” getuigt Dina Nevens uit de d’Arripelaan. “In een mum van tijd stond de hele straat blank en steeg het water in onze garage tot 25 centimeter. Enkele kasten hebben het water opgezogen en daardoor zal de onderkant rotten. Exact tien jaar geleden maakten we hetzelfde mee.”

“Tien jaar geleden bleek dat de wateroverlast te maken had met de verouderde riolering van de Dumontwijk. Al in de vorige legislatuur werd er beloofd dat er rioleringswerken zouden gestart worden. Maar tien jaar later is er nog niks gedaan. Bij de minste slagregen worden we hier geconfronteerd met wateroverlast. En tien jaar geleden waren de pompen van Aquafin defect en nu zou er weer een pomp stuk zijn geweest, volgens brandweercommandant Van Praet.”

Postzegelverzameling

“Dit is de derde keer dat onze garage onder water is gelopen“, klaagt Mia Cremers uit de Albert Dumontlaan. “Al bij al zijn wij niet de grootste slachtoffers… Mijn man en ik realiseerden ons zelfs eerst niet eens wat er gebeurde. Bij ons is een groot gedeelte van de postzegelverzameling van mijn man naar de haaien. Dat is vooral erg omwille van de emotionele waarde. Maar in de garage hiernaast stond vijftig centimeter water en aan de overkant waren de buren te laat om hun auto op tijd uit de garage te halen. Het wordt hoog tijd dat er iets aan het rioleringssysteem wordt gedaan.”

Mia Cremers:
Mia Cremers: “Bij ons is helaas een groot gedeelte van de postzegelverzameling van mijn man naar de haaien. Dat is vooral erg omwille van de emotionele waarde.”© JTV

Pompstation stilgevallen

“Het is een probleem dat ik al minstens tien keer heb meegemaakt, telkens bij felle regenvlagen”, zegt Jef Balanck. “Ook vorige week hadden we prijs. Ik woon 200 tot 300 meter van de manege, waar het water tot 50 centimeter hoog stond en heb nog meegeholpen om de paarden in veiligheid te brengen.”

“Riolering dateert van de jaren twintig en steunt op houten balken die rotten” – Johan Blieck, schepen van Openbare Werken

“In De Panne zijn er drie pompstations”, legt Johan Blieck, schepen van Openbare Werken, uit. “Tijdens de stortregens van vorige week is het pompstation in de Duinhoekstraat stilgevallen. De brandweer heeft zo veel mogelijk ondergelopen garages en kelders leeggepompt. Het tweede pompstation in de Duinkerkelaan heeft wel gewerkt, waar het rioolwater van de Dumontwijk en de Zeelaan wordt doorgestuwd naar de Veurnestraat, dat vandaar naar het zuiveringsstation van Wulpen gaat. Door de wateroverlast in de Oosthoek zijn inderdaad het Merlinshof en een aantal omliggende landerijen ondergelopen met helaas heel veel geurhinder. Die 94 liter neerslag is dan ook niet normaal. Aquafin heeft verklaard dat de pompen die capaciteit niet aankunnen en dat er een pomp is stilgevallen.”

Schepencollege talmt

“Dat de mensen uit de Dumontwijk klagen over het feit dat er nog altijd niets is gedaan aan het verouderde rioleringssysteem, is te begrijpen. Die riolering dateert van de jaren twintig en steunt op houten balken die rotten. Deze buizen liggen dus niet meer stabiel en zorgen constant voor verzakkingen. Er moet dus een gescheiden rioleringssysteem komen.”

In een appartementsgebouw liepen dertig garages onder water.
In een appartementsgebouw liepen dertig garages onder water.© JTV

“Na de zondvloed in 2007 werd er tijdens de vorige legislatuur een oplossing beloofd, maar er is niks gerealiseerd, behalve dan dat er een herwaarderingsplan voor de Dumontwijk werd vastgelegd. Deze legislatuur werd studiebureau Jonckheere aangesteld om een plan uit te werken voor de Dumontwijk. Dat plan is klaar, maar moet binnen het schepencollege worden goedgekeurd. Het is dus nog altijd wachten op die goedkeuring, hoewel het plan al eerder werd voorgesteld op de gemeenteraad.”

Maar de discussie blijft steken bij de parkeergelegenheid die voorzien wordt in de Dumontwijk. Er zouden volgens het nieuwe plan enkele parkeerplaatsen minder zijn, maar dat wordt mee bepaald door Onroerend Erfgoed. Nu gaat Onroerend Erfgoed akkoord met ons voorgelegde plan en ik wil deze zaak op de agenda van het schepencollege op 21 augustus. Ik hoop dat het schepencollege nu eens genoeg ballen aan zijn lijf heeft om eindelijk de knoop door te hakken.”

(Myriam Van den Putte)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier