Tijdens monitoringvaarten met het onderzoeksschip RV Simon Stevin registreerden medewerkers van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) een recordtemperatuur van 22,9 graden Celsius voor de Belgische kust. Ook vorig jaar was het water al warm, maar toen werd het record van 2006, met 22,1 graden, nog niet gebroken.

De gemiddelde temperatuur tijdens de metingen kwam uit op 20,4 graden, een halve graad hoger dan vorig jaar. "Nog hogere temperaturen zijn mogelijk in het strandwater, daar waar het onderzoeksschip niet kan meten", aldus Jan Seys van het VLIZ.

Wetenschappers verwachten tegen 2100 een bijkomende opwarming van 1,7 tot 3,2 graden. Zelfs bij een grote inspanning om de opwarming af te remmen, zou dat maar te reduceren zijn tot 1,5 à 2 graden.

De voorbije 45 jaar warmde de Noordzee met 1,67 graden op. De opwarming van het Noordzeewater laat zich intussen voelen bij de aanwezige fauna. Koudwatersoorten, zoals de kabeljauw, trekken weg naar noordelijkere koelere oorden. Warmwatersoorten, zoals inktvissen, zeebarbeel, sardine, ansjovis en zeebaars, worden dan weer talrijker in onze Noordzee.

(BELGA)

Tijdens monitoringvaarten met het onderzoeksschip RV Simon Stevin registreerden medewerkers van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) een recordtemperatuur van 22,9 graden Celsius voor de Belgische kust. Ook vorig jaar was het water al warm, maar toen werd het record van 2006, met 22,1 graden, nog niet gebroken. De gemiddelde temperatuur tijdens de metingen kwam uit op 20,4 graden, een halve graad hoger dan vorig jaar. "Nog hogere temperaturen zijn mogelijk in het strandwater, daar waar het onderzoeksschip niet kan meten", aldus Jan Seys van het VLIZ. Wetenschappers verwachten tegen 2100 een bijkomende opwarming van 1,7 tot 3,2 graden. Zelfs bij een grote inspanning om de opwarming af te remmen, zou dat maar te reduceren zijn tot 1,5 à 2 graden. De voorbije 45 jaar warmde de Noordzee met 1,67 graden op. De opwarming van het Noordzeewater laat zich intussen voelen bij de aanwezige fauna. Koudwatersoorten, zoals de kabeljauw, trekken weg naar noordelijkere koelere oorden. Warmwatersoorten, zoals inktvissen, zeebarbeel, sardine, ansjovis en zeebaars, worden dan weer talrijker in onze Noordzee.(BELGA)