Strand aan IJzermonding in Nieuwpoort wordt reservaat

© Luc David
Redactie KW

Een gedeelte van het strand aan de IJzermonding in Nieuwpoort wordt voortaan een strandreservaat. Dat besliste Natuur en Bos van de Vlaamse overheid en het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust. Daarmee willen ze de kust beschermen. Wandelaars kunnen het stuk strand voortaan dus niet meer vrij betreden.

Wandelaars die hun hond uitlaten, verstoren het broeden van de dieren. Daarom is het strand vanaf de laagwaterlijn tot en met de zeereepduinen niet meer vrij toegankelijk. Dit gedeelte kan je enkel bezoeken tijdens natuureducatieve wandelingen.

Afdeling Kust en Natuur en Bos van de Vlaamse overheid sloegen de handen in elkaar om een beter alternatief voor de wandelaars te voorzien. Via een houten oversteek kunnen zij het gebied nog bezoeken.

Het afsluiten van dit deel strand en duinen als reservaat is het sluitstuk van werken die voorzien zijn in het goedgekeurde beheersplan voor het natuurgebied de IJzermonding. De werken van de voorbije jaren wierpen al overduidelijk hun vruchten af. Een van de meest opvallende verwezenlijkingen is de sterk toegenomen waarnemingen van zeehonden in de IJzermonding. De overheid hoopt nu dat nog meer dieren de weg zullen vinden naar het gebied.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier