Stormjager legt indrukwekkende ‘supercel’ boven Brugge vast

Gisteravond passeerde een supercel boven de regio Zedelgem-Brugge. (Foto Laurens Andreas Vermeyen)
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Niet iedereen hoopt dat het stormweer snel voorbij zal zijn. Voor Laurens Andreas Vermeyen zijn het nu hoogdagen. Woensdagavond kon de Brugse stormjager een indrukwekkende ‘supercel’ boven Brugge fotograferen.

Een onophoudend spektakel van lichtflitsen, af en toe een zware donderslag, tonnen regenwater en kletterende hagelstenen die soms een diameter van drie centimeter hadden. Velen zitten momenteel met de daver op het lijf, maar niet Laurens Andreas Vermeyen. “Op zulke dagen herleef ik”, klinkt het. “In plaats van woensdagavond naar de EK-match van de Rode Duivels te kijken, ben ik op pad geweest met mijn camera”, vertelt hij. “En dat bleek een uitstekende beslissing. Voor het eerst in twee jaar kon ik een supercel – zeg maar het zwaarste type onweersbui – vastleggen. Dat is het hoogtepunt van de laatste twee jaar. Ik was zo onder de indruk van het monster dat afkwam, dat ik bijna met mijn wagen in een veld reed.”

Les van de natuur

De 30-jarige Sint-Michielsnaar houdt er een bijzondere hobby op na: stormjagen. “Bij Syntra West heb ik tussen 2009 en 2011 een opleiding als videorealisator gevolgd”, vertelt hij. “Als hobby maakte ik filmpjes van beginnende Brugse bands. Een jaar geleden wou ik op een stormachtige dag ook eens een timelaps proberen te maken. Dat is een filmtechniek waarbij er minder beelden per tijdseenheid opgenomen worden, om zo trage evoluties zoals de bouw van een appartement of het openen van een bloemknop versneld weer te geven en/of zichtbaar te maken. Terwijl ik aan de Kinepolis de storm, die zich op zo’n vijf minuten van Brugge bevond, aan het filmen was, werd ik door een valwind met camera en al tegen de grond gekwakt. Dat liet zo’n diepe indruk op mij na dat ik me sindsdien begon te verdiepen in stormen. De natuur heeft me als het ware een les gegeven.”

Geen foto van Laurens Vermeyen, maar van Roeland Schoonbroodt uit De Panne, ook van woensdagavond.
Geen foto van Laurens Vermeyen, maar van Roeland Schoonbroodt uit De Panne, ook van woensdagavond.© GF/Roeland Schoonbrood

Vóór de storm zijn

Wie denkt dat er enkel in de tornadogevoelige VS storm chasers zijn, moet zijn mening herzien. Ook hier zijn er spectaculaire weersveranderingen en een community van stormjagers. “Liefhebbers van uitzonderlijke weertaferelen hebben zich verzameld in de Facebookgroep Weerliefhebbers. Van andere collega-stormjagers heb ik al bijzonder veel geleerd. Niet enkel over hoe je het best een storm vastlegt, maar ook waar en wanneer er eentje dreigt los te breken.”

De Brugse stormjager Laurens Andreas Vermeyen. (GF)
De Brugse stormjager Laurens Andreas Vermeyen. (GF)

“Andere hulpmiddelen zijn lightning map, een app die alle blikseminslagen weergeeft, de buienradars en de adviezen van kennis Ward Bruggeman. Hij legt zich toe op het voorspellen van het weer en is vaak betrouwbaarder dan het KMI. Als er een storm nadert of dreigt te ontstaan, moet je je zo snel mogelijk ter plaatse spoeden. Een stormjager moet de storm vóór zijn. Als je midden in een storm terecht komt, kan je niet meer werken. Doorheen de regendruppels kan je geen mooie beelden schieten en je materiaal dreigt doorweekt te raken. Je moet altijd voor, achter of aan de zijkant van een storm staan.”

“Hoe meer bliksemschichten, hoe liever ik het heb”

“Schrik heb ik niet. Op een bepaalde manier word ik aangetrokken door die angst. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet op mijn hoede ben. Als ik fotografeer, kijk ik constant rond me. Ik besef dat het een gevaarlijke hobby is en dat ik geen domme dingen moet doen. Vorig jaar in september had ik bijna prijs. Op nog geen honderd meter van me is de bliksem ingeslagen. Dan heb ik meteen ingepakt en vertrokken. Op een open vlakte staan terwijl het onweert: het is niet meteen aan te raden. Maar wie een mooi beeld wil, moet af en toe eens een risico nemen.”

Wat zijn de ideale omstandigheden om een storm vast te leggen? “Wanneer een storm wordt aangekondigd door een typerende shelf cloud”, vertelt hij. “En dan mag de bliksem komen. Hoe meer bliksemschichten, hoe liever ik het heb. Dan komen ook de wolken het best tot hun recht. Persoonlijk werk ik het liefst ‘s nachts, en wanneer het niet te veel waait.”

(Olivier Neese)

>> Info: www.facebook.com/TLvimageview

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier