Storm Odette gooit zeevogels op de kust

Claude Velter toont een gevonden jong van de kokmeeuw. (archieffoto) © JRO
Redactie KW

De storm Odette die afgelopen weekend over ons land raasde, zorgde voor een ongezien aantal uitgeputte zeevogels. De vogels werden verspreid over de hele kust gevonden en binnengebracht in het Vogelopvangcentrum van Oostende.

Het gaat om Jan-van-Genten en Noordse stormvogels. Jan-van-Genten zijn de grootste zeevogels van ons continent en komen enkel aan land als ze in de problemen geraken. “Normaal krijgen we in ons vogelopvangcentrum een tiental Jan-van-Genten binnen per jaar“, vertelt Claude Velter, directeur van het Vogelopvangcentrum in Oostende.

“Tussen zaterdag en maandag werden er al elf binnen gebracht. Daarmee zitten we al boven ons jaarlijks gemiddelde in enkele dagen tijd. De vogels werden gevonden op het strand, maar ook op daken, in weides of op straat tussen de huizen. Ze waren volledig gedesoriënteerd door de zware storm van afgelopen weekend.”

Noordse stormvogels

Naast de elf Jan-van-Genten werden ook een achttal Noordse stormvogels binnen gebracht. “Ook die vogels zijn een zeldzaamheid. Ook zij raakten uitgeput door de storm. Deze vogelsoort heeft enorm veel last van plasticafval waardoor ze minder gaan eten en net daardoor raken ze veel sneller uitgeput.

De vogels sterken momenteel aan in ons Vogelopvangcentrum. In een later stadium werken we verder aan hun conditie in onze zwembaden”, aldus Velter.

Digitale opendeurdag op 4 oktober

Normaal zou in augustus de jaarlijkse opendeurdag van het Vogelopvangcentrum in Oostende plaatsvinden. Dat kon niet doorgaan door Covid-19. De directeur kondigt nu een alternatief aan. “Voor het eerst sinds we 35 jaar geleden opgericht werden, zal er een digitale opendeurdag zijn en dit op 4 oktober.”

We tonen een aantal unieke video’s die een blik achter de schermen geven. De video’s zullen zowel op onze facebookpagina, onze website als op ons YouTube-kanaal verschijnen. We tonen in detail het voederen van jonge zoogdieren, hoe een intake van een nieuw dier gebeurt, de vrijlating van heel wat jonge meeuwen en nog veel meer.”

5.000 euro inzamelen

“We verkopen die dag ook een virtueel stuk taart met koffie in onze webwinkel waardoor men ons kan steunen want door het coronavirus kregen ook wij te maken met een groot verlies aan inkomsten. Daarnaast is er een wedstrijd met als prijs drie rondleidingen deluxe”, besluit Claude Velter. De datum voor de digitale opendeurdag werd niet toevallig op 4 oktober gepind. 4 oktober is het Werelddierendag.

Momenteel worden meer dan 600 dieren verzorgd in het Vogelopvangcentrum in Oostende. Het zevenkoppige team en de vele tientallen vrijwilligers hebben een streefdoel: op Werelddierendag wil men 5.000 euro inzamelen om de 5.000 dieren die er jaarlijks worden opgevangen een nieuwe kans te bieden. (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier