Stad zet alles op alles om Brugse waterkwaliteit op punt te houden

© (Foto Belga)
Redactie KW

Met de voorspelde hittegolf stijgt ook terug de kans op bloei van blauwalgen in onze waterlopen. De combinatie van opgeloste stikstof en fosfor in het water met hogere watertemperaturen triggert de groei van deze blauwalgen. Blauwalgen kunnen ook voor mensen schadelijk zijn door giftige stoffen die ze aanmaken. We doen er alles aan om de bloei van blauwalgen te voorkomen en slagen daar tot nu toe ook in, zegt schepen voor leefmilieu Franky Demon.

Het Brugse stadslabo houdt de waterkwaliteit op het Brugse grondgebied nauwlettend in de gaten, zeker nu de kans op blauwalgen terug stijgt. Te hoge concentraties aan blauwalgen zijn momenteel enkel nog maar vastgesteld ter hoogte van de jachthaven Coupure. ‘Ook al is zwemmen in de jachthaven sowieso niet toegestaan, toch plaatste de Vlaamse Waterweg naar aanleiding van de plaatselijke opstoot aan blauwalgen er voor de zekerheid nog een bord dat zwemmen daar strikt verboden is’, geeft Demon mee.

‘Dit in tegenstelling tot de zwemzone Coupure wat verder op. Daar is de waterkwaliteit zeer goed, dus een verkwikkende duik tijdens de hittegolf kan zeker op een veilige manier, bevestigd Demon. Dat de waterkwaliteit er op korte afstand van de jachthaven zoveel beter is, komt enerzijds door het gesloten sas tussen de jachthaven en de zwemzone maar ook door de extra beluchters en ultrasone toestellen die de stad er voorzien heeft. Deze combinatie zorgt er voor dat de groei van blauwalgen er veel beter onderdrukt kan worden.

‘Toegang tot de zwemzone is gratis maar vooraf reserveren is verplicht’, geeft Demon nog mee. Reserveren kan via https://www.brugge.be/zomerzwemmen.

‘Ook aan het Stil Ende, een zone met ondiep stilstaand water waar vroeger jaarlijks blauwalgen voorkwamen, kunnen we voor het tweede jaar op rij vaststellen dat onze nieuwe aanpak werkt. De combinatie van beluchters en ultrasone toestellen beschermen er onze Brugse zwanen tegen giftige blauwalgen’, vertelt Demon.

‘Ook in de andere waterrecreatiezones, zoals de vijver van domein de Koude Keuken en Damse vaart waar zwemclubs komen zwemmen in open lucht, is de waterkwaliteit momenteel nog zeer goed’, zegt Demon.

In de zomers van 2017, 2018 en 2019 was de waterkwaliteit in het Boudewijnkanaal daarentegen bij momenten zo danig slecht dat het water er zuurstofloos werd, met massale afsterving van de waterdieren, stank en een recreatieverbod tot gevolg. De stad en het havenbedrijf MBZ kochten dit jaar samen een zestal beluchters aan om extra zuurstof in te brengen in het stilstaande water van het Nijverheidsdok, het Groot Handelsdok en het Klein Handelsdok. Op dit moment is de waterkwaliteit er, ondanks de stijgende temperaturen, goed en is er voldoende zuurstof in het water waardoor de waterdieren en de waterrecreatie van bijvoorbeeld de Brugse Zeil- en Yacht club niet in de problemen komen. ‘We houden de situatie alvast verder in de gaten en hopen dat we vanaf nu gespaard blijven van dergelijke problematieken’, besluit Demon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier