Stad Roeselare weigert vergunning voor verkaveling nabij Bergmolenbos

De vijftien residentiële woningen zouden nabij de Babilliestraat en het Bergmolenbos komen. Daar steekt de stad nu een stokje voor. © (Foto JCR)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

De verkaveling in de Babilliestraat, nabij het Bergmolenbos in Rumbeke, komt er voorlopig niet. De stad Roeselare heeft de verkaveling geweigerd. Daarbij geven ze gehoor aan de 800 bezwaarschriften die werden ingediend.

Verkavelaar Vabilia diende een verkavelingsaanvraag in tot het verkavelen van een stuk grond (3,41ha) in 15 residentiële loten langs de Babilliestraat. Dat zorgde voor heel wat ophef.

De verkaveling is immers gelegen in een geïsoleerd gebied bestemd voor ‘wonen en landbouw’, omgord door bosgebied, voor een deel effectief bebost (De Kleiputten), voor een ander deel nog niet (toekomstig Bergmolensbos).

Voor de weigering heeft de stad drie redenen:

– Enerzijds laten de onderliggende bestemmingsvoorschriften ‘wonen en landbouw’ hier slechts beperkt bijkomende bewoning toe. 15 bijkomende woningen is geen beperkte uitbreiding.

– Daarnaast is het aanleggen van een verkaveling van 15 residentiële woningen, niet inpasbaar als een ‘enclave’ te midden het bosgebied. De niet-inpasbaarheid van deze verkaveling op deze locatie blijkt onder meer uit de onmiddellijke nabijheid van een natuurreservaat en een stadsrandbos, uit mobiliteitsoverwegingen (gelegen aan een onvoldoende uitgeruste landbouwweg), uit de schaal van deze verkaveling (15 ruime loten), uit de woondichtheid (4 woningen/ha in binnen de afbakening van het regionaalstedelijk gebied), enz. Bijgevolg is huidige aanvraag in strijd met de goede ruimtelijke ordening.

– Finaal versterken de om en bij de 800 ingediende bezwaarschriften tijdens de periode van het openbaar onderzoek bovenstaande motieven.

De plannen zorgden voor heel wat ophef, onder meer comedian Wouter Deprez kantte zich tegen de plannen.

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier