Stad Kortrijk zet strijd tegen zwerfvuil verder en investeert 21.250 euro in slimme vuilnisbakken

Ruth Vandenberghe, schepen van Nette Stad en Kevin De Cuyper, exploitatieverantwoordelijke Nette Stad stelden de eerste van de vijf bakken voor aan de verlaagde Leieboorden in Kortrijk. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Het Kortrijkse stadsbestuur stelde dit weekend vijf nieuwe slimme vuilnisbakken voor. Twee jaar eerder kochten ze er al drie, en die blijken goed te werken. De bakken komen onder andere aan de verlaagde Leieboorden en op de Vlasmarkt. Ze persen het afval samen waardoor er tot acht keer meer in kan dan in een gewone vuilnisbak.

De strijd tegen zwerfvuil draait op volle toeren in de Kortrijkse binnenstad. De campagne Proper en Ko probeert zoveel mogelijk problemen aan te pakken, de overvloed aan sigarettenpeuken in het straatbeeld bijvoorbeeld. “Al blijven overvolle vuilnisbakken op sommige plaatsen een pijnpunt“, geeft schepen van Nette Stad Ruth Vandenberghe toe. “Zeker tijdens evenementen blijft dat een probleem, ondanks het vele werk van onze diensten. Het is niet eenvoudig om dergelijke hoeveelheden afval aan te pakken. Maar met de installatie van slimme vuilnisbakken lijkt dat probleem opgelost.”

Daarom komen er nu bovenop de drie slimme vuilnisbakken die al twee jaar dienst doen bij de stad, nog eens vijf bakken bij. Die komen op strategische plaatsen zoals de nieuwe verlaagde Leieboorden, de Grote Kring, de Ijzerkaai, de Vlasmarkt en op Kortrijk Weide, aan de publieke BBQ.

De vuilnisbakken werken met een speciaal perssysteem dat in staat is om het afval samen te drukken. Daardoor kan er tot acht keer meer afval in dan in een gewone bak. In de praktijk komt dat neer op 960 liter. “Daarmee kan je ongeveer vier dagen intensief gebruik overbruggen“, weet Kevin De Cuyper, exploitatieverantwoordelijke Nette Stad. “Bovendien stuurt de vuilnisbak ons een signaal als hij vol is. Op die manier kunnen we eerder langs gaan als dat nodig is. De bak sluit zichzelf op dat moment ook af. Gedaan dus met bij proppen in overvolle vuilnisbakken. Omgekeerd moeten onze diensten ook niet langs gaan als de bak niet vol is. Dat spaart dan weer heel wat co2-uitstoot uit. En indien nodig kunnen we ze ook vanop afstand bedienen.”

Binnenin de constructie staat een gewone vuilnisbak.
Binnenin de constructie staat een gewone vuilnisbak.© AN

“We kozen voor een hip design dat past in het straatbeeld”, vult de schepen nog aan. “We kochten de apparaten aan bij D-Projects in Aalst.” De inwerpklep van de bak kan bediend worden met de voetpedaal en ook de onvermijdelijke peukenbak is aanwezig. “Die is wel gescheiden van de bak met het gewone afval, kwestie van brand te vermijden”, grapt de schepen. De vuilnisbak is ook zodanig afgesloten dat katten, ratten, vogels en andere dieren geen kans maken.

De bakken werden aangekocht via aan groepsaankoop met afvalintercommunale IMOG en kosten het stadsbestuur 21.250 euro, inclusief plaatsing. OVAM zorgde voor 1.200 euro aan subsidies. De schepen sluit niet uit dat er in de toekomst nog meer slimme vuilnisbakken zullen verschijnen in het straatbeeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier