Stad Kortrijk lanceert vuilnisbakkenplan in strijd tegen zwerfvuil en sluikstort

Magda Verschaeve, Bert Herrewyn, Mario Vandenberghe en Johan Bonnier samen met enkele stadsmedewerkers. © AXV
Redactie KW

In Groot-Kortrijk staan er ruim 900 vuilnisbakjes, maar die worden niet overal even goed gebruikt. “Daarom stelden we een plan op en zullen we elke vuilnisbak monitoren”, aldus schepen Bert Herrewyn. De Kortrijkse Mooimakers zijn tevreden over dit initiatief.

Op Kortrijks grondgebied zijn er 25 Mooimakers actief. Dat zijn mensen die vrijwillig zwerfvuil opruimen. In Kortrijk krijgen ze steun van Imog. “Wij voorzien logistieke steun zoals grijpers en afvalzakken”, zegt directeur Johan Bonnier. “Ze krijgen ook een vergoeding van 90 euro per jaar.”

Mario Vandenberghe (60) en Magda Verschaeve (65) zijn twee Mooimakers. De eerste in de wijk Bachten de Route in Marke, de laatste in en rond het Astridpark. “Ik doe dat al zowat een jaar”, aldus Mario. “In het begin haalde ik twee zakken per maand op, nu is dat één zak. Er is dus verbetering merkbaar.” Magda is al iets langer bezig. “Al vijf jaar. Ik ben daarmee gestart omdat ik de situatie niet meer kon aanzien: telkens ik thuis – ik woon in de Mosselbank – op mijn hometrainer reed en naar buiten keek, zag ik dat zwerfvuil liggen. Ik ben dan maar zelf alles beginnen op te ruimen. In en rond het Astridpark is er geen verbetering merkbaar. Vorige week heb ik tijdens mijn ronde 69 blikjes verzameld… Op sommige plaatsen zie ik mensen blikjes bier drinken en die daarna achter zich gooien.”

Schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (SP.A) wil dat de vele vuilnisbakjes in Kortrijk beter worden gebruikt. “Zwerfvuil en sluikstort stoort twee op drie mensen. We hebben een vuilnisbakkenplan opgemaakt. Daarbij werd elke vuilnisbak al een maand (van halfweg maart tot halfweg april, red.) gecontroleerd op vullingsgraad, uitzicht, of er gesluikstort werd…”

Camerabewaking

“Positief is dat het merendeel van de zwerfvuilbakjes goed wordt gebruikt. Maar in andere werd huisvuil gevonden of er was sprake van sluikstort ernaast. Nu is een tweede meetperiode bezig. Eens we de resultaten hebben, kunnen we gerichte acties ondernemen.”

Aan vuilnisbakjes waarin er bijvoorbeeld huisvuil wordt gegooid, kan een sticker met de boodschap ‘dit is een vuilnisbak, geen huisvuilbak’ komen. “Indien er geen beterschap is, kunnen we camerabewaking voorzien of het vuilnisbakje zelfs wegnemen“, aldus nog Bert Herrewyn. “Zwerfvuilbakjes die amper gebruikt worden, zullen worden weggenomen of zullen beter zichtbaar worden gemaakt.”

(AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier