Sportvissers nemen zelf initiatief en ruimen afval op strekdam in Oostende

Schepen Silke Beirens, Marc Vandenbroele, Sammy Claeys met zoontje Jayden en Jona Vanbillemont tonen ons het afval dat in slechts een half uur geruimd werd over een stuk van amper 200 meter. In totaal namen zo'n 15-tal mensen deel aan de opruimactie. © (Foto JR)
Redactie KW

De Oostendse sportvissers worden vaak verweten dat ze veel afval achter laten op de strekdam. Onder de noemer ‘Sportvissers met een hart voor de natuur’ ruimen ze nu zelf het afval tussen de rotsblokken op de strekdam.

“Er zitten hier en daar wel vissers tussen die hun afval rond laten slingeren, maar bij ons wordt wel duidelijk gezegd dat alle afval die wordt meegenomen op de strekdam, steeds weer terug moet komen. Het meeste afval komt echter van wandelaars, terwijl het ons dikwijls wordt verweten”, vertelt Jona Vanbillemont, initiatiefnemer van de opruimactie en lid van de Zeevissers Westkust.

Voor de gelegenheid werd Groen-schepen Silke Beirens uitgenodigd. “De kustvissers wilden me tonen hoeveel afval er van tussen de rotsen geraapt werd“, vertelt de schepen. “Onvoorstelbaar hoeveel afval er werkelijk werd geruimd. Al zit daar ook wel afval tussen die aanspoelt uit zee. Maar elke zak die wordt geruimd is er een teveel. Gelukkig bestaan dergelijke actiegroepen. Het zijn zij die ons met de neus op de feiten drukken.”

In totaal werden enkele honderden kilo’s afval geruimd.

(JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier