Het kadaver werd vrijdagavond van het strand verwijderd en verplaatst naar het technisch lokaal van de plaatselijke brandweer. Zaterdagochtend werd het overgebracht naar de Faculteit Diergeneeskunde van de Universteit van Gent, waar een autopsie uitgevoerd zal worden. Het gaat om een jong vrouwtje met een lengte van 3,59 meter en een gewicht van 510 kilogram.

Omdat spitssnuitdolfijnen dieren zijn die hun voedsel (voornamelijk inktvissen en pijlinktvissen) zoeken in de diepzee (Atlantische wateren), en in de ondiepe zuidelijke Noordzee in principe dus niets te zoeken hebben, is het volgens het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen waarschijnlijk dat de doodsoorzaak daar gezocht moet worden: een verdwaald en gedesoriënteerd dier dat op de verkeerde plaats terechtkwam, waar het voedings- noch overlevingskansen heeft.

Van bijkomende verwondingen die werden opgelopen in Nieuwpoort, waar het dier zich vastzwom tussen de stenen langs het staketsel en daardoor oppervlakkige verwondingen opliep, wordt niet verwacht dat deze de rechtstreekse doodsoorzaak zijn. Wel kunnen ze eventueel hebben bijgedragen tot de verdere verzwakking van het dier. De autopsie moet voor meer duidelijkheid zorgen.

(Belga)

Het kadaver werd vrijdagavond van het strand verwijderd en verplaatst naar het technisch lokaal van de plaatselijke brandweer. Zaterdagochtend werd het overgebracht naar de Faculteit Diergeneeskunde van de Universteit van Gent, waar een autopsie uitgevoerd zal worden. Het gaat om een jong vrouwtje met een lengte van 3,59 meter en een gewicht van 510 kilogram. Omdat spitssnuitdolfijnen dieren zijn die hun voedsel (voornamelijk inktvissen en pijlinktvissen) zoeken in de diepzee (Atlantische wateren), en in de ondiepe zuidelijke Noordzee in principe dus niets te zoeken hebben, is het volgens het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen waarschijnlijk dat de doodsoorzaak daar gezocht moet worden: een verdwaald en gedesoriënteerd dier dat op de verkeerde plaats terechtkwam, waar het voedings- noch overlevingskansen heeft. Van bijkomende verwondingen die werden opgelopen in Nieuwpoort, waar het dier zich vastzwom tussen de stenen langs het staketsel en daardoor oppervlakkige verwondingen opliep, wordt niet verwacht dat deze de rechtstreekse doodsoorzaak zijn. Wel kunnen ze eventueel hebben bijgedragen tot de verdere verzwakking van het dier. De autopsie moet voor meer duidelijkheid zorgen.(Belga)