Serpentarium in Blankenberge is jonge boomskink rijker

Het is pas de derde keer dat er een boomskink geboren wordt in Blankenberge. © Jonas Verhulst/Serpentarium
Redactie KW

In het Serpentarium in Blankenberge is onlangs een boomskink geboren, een zeldzame gebeurtenis.

De niet-alledaagse gebeurtenis voltrok zich enkele weken geleden in het Serpentarium. De voortplanting op zich is al uniek. Terwijl andere reptielen eieren leggen of eierlevendbarend zijn, groeit er bij deze skink een placenta, net als bij zoogdieren. Na een draagtijd van zeven tot acht maanden wordt het jong geboren. “Het jong moet van rond 14 maart zijn. In het begin was het niet te zien omdat de ouders er goed over waakten”, aldus Marnick Croes van het Serpentarium.

“Het is pas de derde keer dat er hier een boomskink geboren wordt. De tweede keer bleek het jong doodgeboren. Het eerste jong leeft hier nog en is al een achttal jaar oud. Er is een match nodig tussen de ouders. Het volstaat niet om een mannetje en vrouwtje samen te steken”, aldus Croes.

Gevoed met uitwerpselen

In het begin voedt het jong zich met de uitwerpselen van de moeder. Zo krijgt het de nodige bacteriën binnen voor een goede darmflora. Beide ouders beschermen hun nakomeling tegen mogelijke vijanden. Soms draagt de moeder het jong mee op de rug.

De boomskink die leeft in de bomen wordt ook wel eens solomonskink genoemd omdat hij leeft op de Salomonseilanden in de Stille Oceaan. Het jong is al te zien voor het grote publiek in het terrarium. Het Serpentarium meldt meteen ook dat er een rode kameleon is bijgekomen in het dierenpark en dat het ook twee Dumerils boa’s en een netpython adopteerde.

Ook nieuw in de tentoonstelling is een groepje zwart-gele schilderspijlgifkikkers.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier