School creëert educatieve tuin en groen paradijs voor zeldzame eikelmuis

Jens Goudeseune op de weide achter de school. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Drie jaar geleden rijpte bij Jens Goudeseune (25) het idee om de grote weide achter het Annuntiata-instituut een zinvolle invulling te geven. De hele school zette er mee de schouders onder, en met de steun van de provincie, het Regionaal Landschap Westhoek en Stad Veurne krijgt de weide een nieuwe toekomst, waar ook de eikelmuis heel blij mee zal zijn.

“Met dit MOS-project slaan we meer dan één vlieg in een klap” lacht Jens, leerkracht aardrijkskunde, biologie, fysica, natuur- en sportwetenschap in scholen in de regio. “MOS is een project dat scholen stimuleert en helpt om zelf de handen uit de mouwen te steken voor een milieuvriendelijke en duurzame leer- en leefomgeving. Het Annuntiata-instituut stelde de weide achter de school graag ter beschikking. Maar ik vond het al even belangrijk dat dit deze weide de perfecte biotoop kan worden voor de eikelmuis en de argusvlinder. Om deze twee diersoorten te kunnen redden, in combinatie met een educatief luik, heb ik dit plan ontwikkeld. In Veurne vinden eikelmuizen – die je herkent aan hun Zorromasker en de grote pluimstaart – geen locaties meer om te overwinteren: huizen zijn dichtgemetseld, het park is gerenoveerd. Deze ‘slaapmuis’ houdt een winterslaap in de koude periode, maar in het voorjaar gaan ze actief op zoek naar voedsel, en ze zijn gek op fruit, slakken en insecten. Daar zorgen we nu voor!” Het hele project kost zo’n 7.500 euro, waarvan de provincie 85 procent voor haar rekening neemt en de school 15 procent. Stad Veurne zorgt voor het graven van de putten. Aquabotanica leverde het plantgoed tegen een voordelige prijs. “In eerste instantie zullen alle leerlingen meehelpen om 1.448 bosplanten een plekje te geven, waaronder hondsroos, hazelaar, mei- en sleedoorn en liguster” vervolgt Jens.

Gezonde Snoepmuur

“Er komen 14 hoogstamfruitbomen, 24 halfstambomen en 6 icoonbomen. Die laatste zijn twee notelaars, twee zomereiken, een tamme kastanje en een linde – bomen die dus heel groot en oud kunnen worden. We voorzien ook een ‘snoepmuur’ met 230 struiken van onder meer witte en rode bessen en stekelbessen. In de moestuin zullen we onder meer rabarber en aardbeien planten. Aan de overkant zullen we een kruidenmuur integreren. Het is de bedoeling dat de leerlingen mee zorg dragen voor het onderhoud, maar ook dat ze van het geoogste fruit en bessen confituur of taart maken, dat ze de noten gebruiken… En de kruidentuin ligt pal naast de keuken! Bedoeling is ook om het fruit zo vroeg mogelijk te oogsten om de rattenpopulatie te beperken. In de loop der jaren zal deze nieuwe groene zone meer reliëf krijgen.

De zeldzame eikelmuis. (foto Wim Dirckx)
De zeldzame eikelmuis. (foto Wim Dirckx)

Natuurlijk blijft er een graszone en een gedeelte hooiland. Toekomstgericht willen we ook een takkenwal zetten, zelf composteren, een insectenhotel bouwen, denken we aan een looppiste. Er zijn nog extra educatieve aspecten: we zullen zitbanken installeren voor drie buitenklassen, we stappen mee in de nieuwe kubb-hype, volgens de legende een oud Vikingspel waarbij met stokken werd gegooid van brandhout. Dit spel brengt ons weer dichter bij de natuur!”

Iedereen kan meehelpen

Met de subsidies worden vlindernetten, haag- en snoeischaren, harkjes en schopjes aangekocht, makkelijk verplaatsbare en duurzame biertafels, bouwpakketten voor nestkasten, etiketten voor kruiden, een weerstation en kubb-spelen. Om deze grote plantactie in goede banen te leiden, namen leerkrachten Nathalie Baert, Hilde Nottebaere en Isabelle Vandermeeren de voorbereiding voor hun rekening. “Het terrein wordt ingedeeld in kwadranten en onder begeleiding zullen 30 à 40 leerlingen continu gedurende acht lesuren op donderdag, de eerste plantdag, de handen uit de mouwen steken”, blikt Jens vooruit. “Elke klas zal een icoonboom planten. Op zaterdag 30 november nodigen we het publiek uit in de voormiddag om mee te planten. We vragen wel dat iedereen zijn eigen schop meebrengt. De inzet van de inwoners met groene vingers belonen we met een dampende kop soep of chocolademelk.” Locatie: Daniel De Haenelaan 6, Veurne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier